Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Stała kupka

Data utworzenia : 2014-09-02 21:32 | Ostatni komentarz 2021-06-15 20:32

shelly007

6512 Odsłony
21 Komentarze

Zastanawiam się od kiedy dziecku formuje się stała kupka? Mój Synek ma 9-mcy. Robi kupkę bardzo nieregularnie. Potrafi robić co dwa dni aż do dwóch dziennie. Raz na kilka kupek konsystencja jest rzadsza. Większość to są stałe. Dodam, że w ogóle nie chce pić. Czy to może być powodem? Może za dużo ma posiłków stałych w ciągu dnia? (kasza,mleko,obiadek,owocki-najczęściej banany,mleko).

2014-09-03 10:31

no w sumie tak, kaszka mleczna...w owocach też. No ale zawsze jest strach, ze sie odwodni. Jestesmy oryginalni, ale może któraś Mama też tak miała i mogłaby sie podzielić swoimi doświadczeniami. Wtedy by mnie uspokoiło :)

2014-09-03 10:20

Jeśli lekarz nie widzi problemu i dziecko jest zdrowe oraz pogodne to nie rozumiem czemu się martwisz. Każde dziecko jest inne, to czyni Nas oryginalnymi przecież; ) Taka jest natura u Twojego dziecka i jeśli wszystko jest ok, to nic na siłę nie zmieniaj. Twoje dziecko zaspokaja swoje pragnienie mlekiem Twoim i mm i musisz pamiętać, że przecież kaszka czy jakaś zupka tez są na wodzie..; )

2014-09-03 08:39

W nocy pije moje mleko, bo nie starczy go już na zaspokojenie Jego potrzeb, w dzien mm. Śliwki, gruszki Williamsona, brzoskwinie, wszystkie te owoce dawałam, ale kupka była nadal taka sama :( U lekarza wszystko w porządku nawet jak nie chce pić. Już sama nie wiem czy to nieprawidłowość czy po prostu już tak ma.

2014-09-02 22:11

Tak jak pisze moja poprzedniczka - wszystko zależy od tego co dziecko je, jaki jest jego stan zdrowia i oczywiście czy nie ma żadnych alergii. Sądzę jednak, że stale kupki będą dopiero wtedy, gdy dziecko całkowicie przejdzie na dietę rodzinna czyli będzie jadło to co my dorośli; ) Jeżeli chodzi o częstotliwość kupek to zależy ona od trawienia dziecka oraz ilości posiłków oraz ich konsystencji. Nie napisałaś jednak jakie mleko dostaje Twoja pociecha? jeżeli jest ono z piersi wciąż całkowicie się wchłania i tej kupki nie musi być, lecz mm nie jest aż tak przyswajalne dla organizmu i wtedy po mleku kupka będzie bardziej rzadka niż po obiadku czy kaszce. Dziecko w wieku 9 miesięcy i na etapie rozszerzania diety powinno odczuwać potrzebę pragnienia a co za tym idzie przepojenia posiłku, które zjadło. Jeżeli są problemy z brzuszkiem/wyróżnianiem konieczne jest wprowadzenie płynów w postaci np. wody oraz zamiany bananów, które zapierają np. na jabłuszka. Ilość posiłków jest odpowiednia; ), chociaż jeżeli karmisz mm to 2 mleka to troszkę za mało..

2014-09-02 21:58

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie w jakim wieku dziecku formuje się kupka stała ,, konsystencja zależy od jadłospisu, diety i stanu zdrowia dziecka :) Mnie już w ciąży wpajano abym pamiętała ,że dziecko na mleku matki robi rzadsze kupki a jest ona gęściejsza kiedy zaczynamy urozmaicać dietę przez dodanie posiłków takich jak obiadki ... Na pewno każda młoda mama czytała też o tym ,że istnieją produkty , które rozrzedzają kupkę i zagęszczają ..np . marchewkę czy buraczka czy kleik podajemy kiedy dziecko ma rzadka kupkę i na pewno pomoże to kupkę zagęścić natomiast na zatwardzenie podajemy : śliwkę lub jabłuszko :) albo kalafior . Piszesz ,że synek nie chce pić ,, prawidłowe wypróżniania zależy także od tego ile dziecko przyjmuje płynów , Jeśli twój synek nie ma problemów to bardzo dobrze ale należy pamiętać o tym ,że dzieci mające problemy z wypróżnianiem powinny pić dużą ilość płynów bo to bardzo pomaga .Za mała ilość płynów jak najbardziej może wpływać na to ,że dziecko może mieć zbyt twardą kupkę tak jak ma twój synek...