Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Czy niemowlę może udusić się przez smoczek??

Data utworzenia : 2013-02-19 12:29 | Ostatni komentarz 2024-07-18 08:41

gonia_03

8980 Odsłony
22 Komentarze

Witam. Mam pytanie: Mój synek (3 miesiące) ma katarek i czasem zatkany nos (furczy mu w nim) pediatra powiedział, że to normalne, ponieważ ogrzewa się dom centralnym ogrzewaniem. Mój synek czasem zasypia ze smoczkiem w buzi, boję się, że ma trudności z oddychaniem, czy powinnam się niepokoić?

2013-03-09 10:07

Niemowle oddych przez nos. Pozatym umie wypluć smoczek.... przynajmniej moja umiała.. Ważne jest żeby dziecko sie nie udusiło to trzeba regularnie czyscic nosek i go nawilżać, nie mieć za suchego powietrza

2013-03-07 10:52

Najważniejsze to zapewnić drożność noska poprzez częste usuwanie wydzieliny za pomocą aspiratora lub gruszki oraz nawilżać śluzówki wodą morską lub solą fizjologiczną. Ważne w sezonie grzewczym jest nawilżanie powietrza w pokoju, w którym śpi maleństwo za pomocą nawilżaczy lub mokrego ręcznika, który kładziemy na kaloryfer. Warto pamiętać by wietrzyć pokój dziecka, głównie przed snem. 3 miesięczne niemowlę samo potrafi wypluć smoczek, szczególnie kiedy czuje dyskomfort. Jednak przy katarze lepiej (kiedy synek mocniej uśnie) wyciągnąć smoczek.Będzie Pani spokojniejsza, a synek przy większej ilości kataru będzie mógł oddychać buzią.

2013-03-01 10:37

u mojego synka tak furczało bardzo długo, zasypial ze smoczkiem i czasem niestety budził się z placzem. Pediatra kazała robić inhalacje i oczyszczać nosek (niewiele pomagało-jedynie na chwile) na noc kazala smarowac pod noskiem maścią majerankową i zaparzyć w garnku rumainek i kłaść obok łóżeczka. Jak synek usypiał delikatnie przekręcałam i wyjmowałam smoczek - nauczył się oddychać buzią, niestety później stało się to kłpotliwe bo oddychał tak caly czas mimo że furczenie ustało w ok 4 miesiącu. oddychał przez buzię jeszcze dobre 2 tygodnie, potem się unormowało. Jednak do dziś mam nawyk wyjmowania smoczka na noc z buzi.

2013-02-27 21:54

Niemowlęta oddychają przez nos, więc smoczek chyba nie ma tu wielkiego znaczenia, dbaj o drożność nosa, ja mam bardzo ciepły pokój, w którym śpi synek, a w okresie grzewczym, to już nie wspomnę. Codziennie psikam synkowi do nosa wodę morską i usuwam wydzielinę aspiratorem, może być też gruszka, ale u mnie aspirator lepiej się sprawdza. Jak nosek będzie czysty i drożny, ryzyko uduszenia na pewno znacząco spadnie :) Jeśli baaaaardzo się martwisz, kup albo pożycz monitor oddechu, może to cię uspokoi.

2013-02-21 00:25

Myślę że nie powinnaś się niepokoić jednak zerkaj często na maluszka podczas snu :) przezorny zawsze ubezpieczony ... ostrożności nigdy za wiele jednak nie dajmy się zwariować

2013-02-19 23:36

Myślę, że 3 miesięczny maluszek potrafi wypluć smoczek, jeśli będzie mu przeszkadzał (mój syn tak robił). Najbezpieczniej będzie, jeśli wyjmiesz smoczek z buzi synka, gdy głęboko zaśnie. Nie przejmuj się, mój syn często miał zatkany nosek, mimo nawilżania powietrza i oczyszczania noska solą morską. Czasami to furczenie przypominało chrapanie:) Teraz już nie mamy takich problemów, może dlatego że częściej leży na brzuszku, jest w pozycji siedzącej i polubił kichanie:)