Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

nierówne źrenice u niemowlaka

Data utworzenia : 2014-07-04 09:41 | Ostatni komentarz 2023-01-04 15:15

Konto usunięte

14084 Odsłony
14 Komentarze

Witam wszystkie mamy! Moje pytanie dotyczy odnośnie tego, ze moj 12tyg synek przy slabym swietle jedna zrenice ma wieksza od drugiej. Obie zrenice reaguja na swiatlo ale kiedy jest w ciemnym pomieszczeniu lewa jest wieksza od prawej. Wiem napewno, ze maly widzi bardzo dobrze, oglada raczki patrzy wszedzie dookola, a za telewizja to az glowke odwraca. Czy ktoras z was tez zaopserwowala takie zjawisko u swojego skarba czy to moze byc jakas wada wzroku? Dodam, ze w mojej rodzinie nikt wiekszych problemow z oczami nie mial.

2022-12-22 21:26

Witaj. Możesz napisać co się wyjaśniło z tym problemem źrenic u Twojego niemowlaka? Mam podobny problem, a lekarz dopiero po świętach 🙄🙄

2014-07-04 12:39

Lepiej udaj się z tym do lekarza.

2014-07-04 12:13

Dziekuje wam bardzo! W poniedziakek zarejstruje malego do lekarza chociaz z tutejszymi lekarzami rozmawiac to jak grochem o sciane.. mam nadzieje ze to nic powaznego. W dzien w mocnym swietle ma normalnie rowniutko ale w swietle wieczornym jedna ma wieksza..

2014-07-04 11:33

Również uważam ze najlepiej jak najszybciej udać się po pediatry który dalej pokieruje do okulisty i neurologa bo nie wiadomo jakie jest podłoże uciekającego oczka. Na forum przez internet ciężko cos takiego stwierdzić poradzić cos komu. Najważniejsze żeby tego nie bagatelizować aby później nie mieć wyrzutów sumienia ze cos się przegapiło.

2014-07-04 10:10

a.wozniak ..jesli coś nas niepokoi to naprawde nie ma co zwlekac ..udaj sie do pediatry , On oceni i jesli stwierdzi, ze neurolog badz okulista sa w stanie wiecej powiedziec ..to Cie do nich odesle ..porobią badania i bedziesz miała pewnosc 100% :) Poki dziecko jest małe trzeba wszystkie watpliwosci rozwiewac..nie wolno przekladac na pozniej , bo co jesli w tym przypadku nierówne źrenice sa objawem jakis zmian ? Poradz sie pediatry :) Lekarze nazywają to anizokoria

2014-07-04 09:53

może to mieć podłoże genetyczne,może ktoś z dalszej rodziny tak ma? Wydaje mi się, że nie będzie to miało wpływu na widzenie dziecka, ale lepiej skonsultować się z pediatrą i okulistą:-) jeśli zauważyłaś ze maluszek widzi, reaguje na światło to nie musisz się martwić:-) ale wspomni o tym pediatrze na najbliższej wizycie