Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Czapeczka w domu

Data utworzenia : 2013-12-18 21:20 | Ostatni komentarz 2018-01-03 09:26

SamantKa

10605 Odsłony
139 Komentarze

Zauważyłam ostatnio na zdjęciach wrzucanych przez moich znajomych na portalach społecznościowych, że mimo, iż ich dziecko jest na zdjęciu w domu to ma założoną czapeczkę. Kuzynka też ją zakłada od urodzenia małej, aż do teraz, gdy ma ona już pół roku. Jaki jest sens w zakładaniu czapeczki w domu? Po co się to robi? Zakładałyście czapeczkę swoim pociechom w domu?

2013-12-18 22:14

Czapeczkę dobrze jest ubierać zaraz po porodzie dziecku np. po kąpieli jeżeli w domu jest ok. 20 stopni. Natomiast jeżeli jest cieplej, szczególnie w sezonie grzewczym nie ma sensu zakładać gdyż dziecku będzie gorąco. Pani SAmantko Pani kuzynka powinna uważać z czapką w domu (oprócz czapeczki pewnie ubiera ją cieplej niż innych domowników) , gdyż może przegrzewać córeczkę a to jest czasem gorsze niż wychłodzenie organizmu. Dziewczynka może być bardziej podatna na przeziębienia.

2013-12-18 22:09

Nie ma sensu. Czapeczkę w domu zakłada się tylko noworodkom i to po kąpieli, żeby ciepło nie uciekało. Tak mówiła położna, nawet w szpitalu dzieciaki nie miały czapeczek w ciągu dnia. My używałyśmy czapeczki przez dwa miesiące, po kąpieli na wilgotne włoski, na około 10-15 minut.

2013-12-18 22:08

ja raz może dwa razy założyłam dla córeczki po kąpieli jak była jeszcze malutka