Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

książeczki

Data utworzenia : 2019-02-28 13:51 | Ostatni komentarz 2019-05-13 19:40

Karolina.Bochniarz

1220 Odsłony
11 Komentarze

Co myślicie o czytaniu książeczek od narodzin i pokazywaniu czarno białych obrazków?

Konto usunięte

2019-02-28 14:35

Jestem za, to jest świetna sprawa! Stymulacja mowy, języka, wzroku, słuchu.. Ba! wyobraźni.. I dużo więcej! Książeczki są u nas od narodzin pierwszego brzdąca, teraz ma 20 miesiecy i chodzi z ksiazkami i "czytaj!" :) a na podlodze mamy dużą mate w czarno - bialo-czerwone obrazki/elementy, i rodzeństwo bawi sie na niej 'razem'(o ile mozna tak powiedziec o zabawie 20sto i 5cio miesięcznych dzieci ;) Edit. Dodam jeszcze że same czarno-biale obrazki są super bo widać kontrast, natomiast niektóre z czerwonymi elementami mają za zadanie zwrócić uwagę dziecka, szczegolnie tak malutkiego, zainteresować i skupić uwagę i wzrok na danym elemencie, który jest częścią obrazka np. Czerwona kropka czarnego kwiatka na białym tle :)

2019-02-28 14:12

Ja również od narodzin czytam córeczce książki. Czytając książki dziecku po urodzeniu mimo tego, że nie rozumie, widzi nas mając zamazany obraz to nas słyszy. Czytając książki dziecku stymulujemy jego mowę, wzbogacamy zasób słów, rozwijamy wyobraźnię. Czarno-białe obrazki również pokazuję córeczce od narodzin i świetnie stymulują wzrok dziecka. Obrazki otrzymaliśmy też w bezpłatnej przesyłce z firmy Bebilon. Jestem zarówno za czytaniem książek dziecku od narodzin jak również za pokazywaniem dziecku czarno-białych obrazków.

2019-02-28 13:58

Jak najbardziej jestem 'za' i sama praktykuję to z moim maluszkiem. Dziecko, nawet jeśli wydaje się że jest jeszcze małe i nie rozumie tego co czytamy (to samo ma się do czytania na głos będąc jeszcze w ciąży) to już przyzwyczaja się do naszego głosu, po za tym jeśli chcemy zaszczepić w dziecku ciekawość i miłość do książek to najlepiej zacząć od samego początku, a wybór książek dla dzieci w każdym wieku jest ogromny.