Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)
lzs/tradzik niemowlecy
Data utworzenia : 2019-01-07 14:37 | Ostatni komentarz 2019-01-09 23:44
Witam synek skonczone 6 tygodni ma od dwoch krosteczki na czole, glowie i ostatnio pojawily sie na policzkach i karczku. Alergolog stwierdzila ze to lojotokowe zapalenie skory bo na brwiach zrobily sie "luski". na glowce narazie czysto, mala luska na czole przy meszku. Przepisala mi masc calmapherol na te zmiany. Krem ma w skladzie phenoxyethanol dlatego stosowalam go tylko dwa dni i nie chce wiecej go stosowac. Krem jest regeneracyjno pielegnujacy z tlenkiem siarki, miedzi i cynku plus witamina e i cos natluszczajacego. szukam zastepnika z przyjaznym dla niemowlaka skladem. druga kwestia czy na tradzik wogole cos uzywac oprocz przemywania przegotowana woda? alergolog kazala uzywac kremu na wszystkie zmiany...
Sortowanie:
2019-01-09 23:44
Hej:-) Miałam podobnie z maleństwem ale położna powiedziała mi, że to co się na twarzy pojawia to zmiany hormonalne i to całkiem normalne i wystarczy przemywanie ciepłą wodą. Zaś w przychodni pediatra zasugerował mi octanisept, co wydało się mi bardzo absurdalne. Prawda wysusza, ale dla maluszka, który ma zaledwie 6 tygodni to spora przesada. Spróbuj przemyć wacikiem twarz z przegotowaną wodą. Nam to pomogło. Bez żadnej chemii. Łuski na głowie mogą sugerować ciemieniuchę. To też częsta przypadłość i często mija sama, tak jak w naszym przypadku.
2019-01-09 17:37
smarowałam całą buzię i ciemieniuchę i krostki
2019-01-09 16:22
justkey dzieki wielkie. a ten olej tylko na miejsca gdzie zrobily sie te "łuski" czy na zwykle krostczki jak przy tradziku tez stosowalas?
2019-01-09 13:37
córka miała to samo, do tego później pojawiała się dość mocna ciemieniucha na twarzy, ja smarowałam ją tym czym kiedyś siebie czyli olejem lnianym. Bardzo ładnie goi, nawilża i regeneruje skórkę no i jest całkowicie bezpieczny. Polecam przecierać wacikiem rano i na noc, powinna być poprawa po kilku dniach. Tylko niestety olej brudzi i ciężko to sprać, więc jakąś pieluchę podłożyć pod głowę i ubrać jakieś 'niewyjściowe' ubranko.
Konto usunięte