Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Zatkany nos u noworodka

Data utworzenia : 2018-12-22 23:01 | Ostatni komentarz 2019-01-09 23:56

lidiabar

8756 Odsłony
15 Komentarze

Witam, syn od urodzenia sapal charczal itp. Wydawalo się że ma zatkany nosek, dawalismy po kropelce do każdej dziurki, raz udało nam się coś odciagnac Frieda. Teraz od paru dni mocniej chrzaka i ewidentnie coś mu w nosku zalega. Stosujemy disnemar baby , kak coś się pojawi to odciagamy ale praktycznie raz coś widzieliśmy że jest w dziurce. Czasem robimy inhalacje solą po dwie trzy minuty. Mam wrażenie że to nic nie pomaga. Teraz święta więc do lekarza nie ma gdzie pójść. Z drugiej strony wiem że to mogą być jeszcze wody płodowe albo m oje mleko które czasem przy karmieniu tryska do nosa przy przystawianiu dziecka do piersi;) zaczynam się bardzo martwić tym. Syn skończy za parę dni miesiąc. Disnemar jest dla niemowlaka ale zaczęliśmy go już używać..

2018-12-28 16:05

U nas synek ma tak jakby sapke też od urodzenia. Pediatra mówił żeby się nie przejmować bo synek ulewal. Podobno może mu pokarm podczas ulewania podrażnic nosek. Pediatra kazał zakraplac sól fizologoczna do noska. Jednak mi to niedawalo spokoju i zapisałam go do laryngologa. Laryngolog zabronił kategorycznie codzinnie plukac nosek jeśli dziecko nie ma kataru ze wzgledu na niszczenie naturalnej śluzówki noska. Powiedział ze tak więcej można krzywdy dziecku wyrządzić. Na wizycie okazało się ze ma 3 migdał i to dlatego tak charczal. Od roku jestesmy pod obserwacją laryngologa.

2018-12-28 10:32

GoskaK rozumiem że samo przechodzi więc nie jest grozne ?

2018-12-26 23:50

Takie charczenie to może być wiotkość krtani. Bardzo często spotykane u dzieci, wówczas charczenie mija koło roku . Mam dokładnie to samo z moją córką i miałam z synkiem :)

2018-12-25 20:11

U mnie synek miał to samo, położna mówiła, że nie ma się czym martwić, że to tzw czapka niemowlęca. Poleciła kupić nawilżacz powietrza i zakraplać synkowi do noska po kropelka NACL sol fizjologiczna 0,9%. Miało przejść samo i rzeczywiście tak było. Mimo wszystko, przy wizycie u pediatry lub wizycie położnej w domu warto o tym wspomnieć, by fachowym okiem, jak ja to mowie zetknęli na bobasa.

2018-12-23 22:09

Może to sapka niemowlęca. Polecam oczyszczać kilka razy dziennie nosek malucha, szczególnie po kąpieli i rano po przebudzeniu. Aby odblokować zatkany nosek można przepłukać solą fizjologiczną a następnie użyć aspiratora bądź gruszki do nosa. Należy koniecznie zadbać o odpowiednie nawilżenie mieszkania. Jest to ważne szczególnie zimą, gdy korzystamy z centralnego ogrzewania (bardzo wysusza powietrze). Należy regularnie wietrzyć mieszkanie , nie nagrzewać powietrza do temperatury powyżej 21 °C i nawilżać. U nas sprawdza się wieszanie mokrej pieluszki na łóżeczku.

2018-12-23 21:56

Chyba nie napisałaś ile twoje dziecko ma... na początku to normalne że w nosie furczy, bo właśnie zostało coś z życia w brzuszku, albo właśnie to twoje mleko. Psikaj po prostu wodę morską do noska... Jeżeli bardzo Cię to martwi to pewnie że idź z tym do lekarza, narazie jednak nie ma się co przejmowac na zapas...

2018-12-23 00:10

Mój mały dosyć długo charczal nasza lekarka mówiła że to normalne u małych dzieci. Kataru nie miał tylko właśnie jakby zatkany nos. I faktycznie ustąpił ale teraz już nie pamiętam ile miał.