Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Nie chce spać w dzien

Data utworzenia : 2018-09-09 06:35 | Ostatni komentarz 2018-09-20 14:59

Joanna495

3789 Odsłony
12 Komentarze

Witam. Moje miesięczne malenstwo nie chce zasnąć w dzień w domu tylko na spacerze na dworze. Ostatnio od 15 do 18 próbowałam go uśpić był baaardzo zmęczony ale nie zasnął. Zasypial na rękach odkładam do łóżeczka i po spaniu a wieczorem nie mógł zasnac że zmęczenia. Przeciez takie malenstwo musi dużo spać. Już nie wiem co mam robić

2018-09-20 14:59

a szumiś albo suszarka z yt? na nas działała burza śnieżna i skakanie na piłce cycem w buzi

Konto usunięte

2018-09-20 11:02

Co do rytuałów - mam przy wózku przyczepioną pozytywkę i zawsze do usypiania na spacerze ją uruchamiam. Córa jest już nauczona, że jak słyszy tą melodię a ma smoczek i pieluszkę to czas drzemki. Warto pomyśleć o melodii bo dziecko wtedy czuje się bezpiecznie i spokojnie- nie ważne czy to sklep czy wizyta u znajomych czy spacer - pozytywka jest zawsze przy wózku :)

2018-09-19 16:23

Dziecko może mieć za dużo wrażeń w ciągu dnia, i za mało rutyny. Sprawdzaj co go uspokaja, najważniejsze czynności jak karmienie, mycie spacer, drzemka najlepiej stosować w tych samych porach by wyrównać rytm dnia. Sprawdź tez wypróżnianie się, bowiem bezsenność może być objawem niestrawności, problemów z gazami, bolącym brzuszkiem. Może tez nie lubić snu w ciągu dnia, każde dziecko podobnie jak i dorosły człowiek, może być jak skowronek ranny lub nocny jak sowa, potrzebować, więcej lub mniej snu :)

2018-09-17 09:50

Mój synek akurat nie spał praktycznie w ogóle w dzień. Pomijając kolki, które Go męczyły i nie dawały spać, sam też bronił się przed spaniem. Kiedy czytałam o tym, że niemowlę powinno spać po 20 h na dobę, a 4 h być aktywne, aż trudno mi było to sobie wyobrazić, bo u mnie było na odwrót. Szczęście, że te 4 h snu było w nocy, więc i ja mogłam trochę zmrużyć oko. Usypiałam Go na rękach lulając lub w wózeczku kołysząc z miernym skutkiem. Jeśli zasnął to po min. 40 min - 1 h bujania na 15-20 min. O spacerach nie było mowy. Przebudzony darł się i zanosił. Prawdę mówiąc byłam już tak zmęczona, że zarzekałam się, że drugiego dziecka nigdy nie urodzę;) I zostało Mu tak do teraz. Z zaśnięciem są straszne problemy. Dalej broni się przed zasypianiem, chociaż już jak zaśnie to śpi mocno i długo. Ma 8 lat a może raz zdarzyło się, że zasnął sam ze zmęczenia przed tv, czy po prostu sam się położył. Taka chyba Jego uroda. Teraz córeczkę jak usypiam, to podobnie - ręce lub wózek, monio w buzi i najlepiej jak czółko ma do czegoś przytulone, otwarte okno. Czasami puszczam jej też muzykę - mamy taki swój zestaw usypianek. Najważniejsze dla dziecka są rytuały, powtarzane, te same czynności, które może kojarzyć z określonymi sytuacjami. Na youtube znajdziesz np. muzykę głębokiego snu dla niemowląt. Spokojna, klasyczna muzyka na pewno też wyciszy Maluszka.

Konto usunięte

2018-09-17 08:40

Moja zasypia ze smokiem, potem go wypluwa albo ja sama go konfiskuje. Nie zasnie tez bez przytulanko-kocyka. Lubi sobie go połozyc na buzie kiedy zasypia. Albo zakrywa rączką oczka. Tez zauwazyłam, ze na dworze jej sie dobrze spi. W domu ma drzemki 15 minutowe, a na dworze potrafi pospac ze 2 godziny ciagiem. Tez radze wywietrzyc sypialnie lecz u mnie akurat zadnego efektu to nie dało.

2018-09-14 21:59

Moja córka też nauczona jest zasypiania ze smoczkiem i przytulona do pieluszki. Moze sproboj dać smoczka?? Ja na początku miałam opory, ze względu na odruch ssania, jednak dałam małej smoczka po 4 tygodniach i wszystko było ok. W nocy zasypia przy cycu co mi szczególnie odpowiada. Możesz zobaczyć również kiedy dziecko ma skoki rozwojowe, może mieć wtedy niespokojne okresy i inaczej reagować.

Konto usunięte

2018-09-14 09:20

Joasiu, może wpływ na to ma świeże powietrze. Spróbuj porządnie wywietrzyć pokój przed drzemką, zaciągnij rolety. Daj dziecku smoczek i pieluszkę koło buźki. Ja usypiam córkę w łóżeczku i obu nam to odpowiada. Może soróbuj rutyny czyli wprowadź dziecku mniej więcej stałe pory drzemki i stałe miejsce. Możesz tez spróbować z przytukanką

2018-09-11 06:33

Na początku zasypial kolysany na rękach albo przy cycku i spał ok 2 godzin teraz tak nie jest jedynie na dworze zasypia