Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)
Tik nerwowy, odruch bezwarunkowy?
Data utworzenia : 2018-08-10 19:58 | Ostatni komentarz 2018-08-13 11:57
Nie wiem na ile to jest możliwe u 11 - tygodniowego niemowlaka, ale od kilku dni zaobserwowałam u synka przy każdym karmieniu przy lewej piersi automatycznie daje lewą rączkę za główkę, raz to wygląda jakby ciągnął włoski a raz po prostu tak jakby trzymał sobie tam rączkę i tyle nie będąc przy piersi też mu się zdarza, ale zdecydowanie mniej. Zastanawiam się, czy to może być coś w stylu tiku nerwowego a może synek zaobserwował, że ja tak robię i mnie naśladuje, tylko czy którekolwiek z powyższych jest już możliwe na tym etapie?
Sortowanie:
2018-08-13 11:57
To na pewno. moja córcia ma 6 tygodni, a już wodzi wzrokiem za mną i widać, że próbuje łapać kontakt, jest ciekawa :) Gdy słyszy mój głos uśmiecha się:) Czy to tik, raczej przypadek chyba. Może w brzusku też tak często leżakował i tak lubi :) Moja np. upodobała sobie lewą stronę i tak jest najspokojniejsza.
2018-08-12 20:43
Póki co bardziej mnie to zastanawia niż niepokoi choć jak czasem przypomina mi to drapanie czy szczypanie to średnio mi to się podoba - w tym wypadku nie za bardzo mi się to kojarzy z wygodą. Mi się wydaje, że synek już sporo widzi przynajmniej takie sprawia wrażenie, jest już bardzo ciekawy niektórych rzeczy i lubi obserwować
Konto usunięte
2018-08-11 17:30
Ja też myślę, że przypadek. Dzieciaki w tym wieku nie widzą wyraźnie z daleka wiec raczej to nie jest jeszcze naśladowanie. Obserwuj, ale się nie martw
Konto usunięte