Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Nadmierna potliwosc kończyn u niemowlaka.

Data utworzenia : 2018-07-31 15:49 | Ostatni komentarz 2018-09-06 14:47

Konto usunięte

21989 Odsłony
28 Komentarze

Hej Kobietki. U Coreczki pojawił sie około tygodnia temu problem nadmiernej potliwosci stópek oraz rączek. To prawda, ze w domu mamy Sahare i temperatura w sypialni dochodzi momentami do 29 stopni, ale Coreczka jest caly dzien na boso, ubrana jedynie w pampers i koszulke albo bodziaki na ramiączkach. Nie ma wiec mowy o przegrzaniu z powodu ubioru. Stopy natomiast są mokre jakby je ktos polał wodą. Podobnie rączki, choc rączki są troszke mniej mokre. Co moze byc przyczyną takiej potliwosci? Czy Wasze dzieci rowniez miały ten problem? Dodam, ze Corka ma prawie 3 miesiace.

Konto usunięte

2018-08-04 23:13

No ja wlasnie tez czytałam, ze przy niedoborze witaminy D3 nadmiernie poci sie glowka, a to akurat nas nie dotyczy, choc przyznam, ze ostatnio miałam tak zwariowany czas, ze przez 4 dni zapomniałam Corci podac witaminkę D. Sama sie nawet boje, czy to moze grozic jakimis powaznymi konsekwencjami? Bo słyszałam, ze wit. D jest magazynowana w organizmie w taki sposob, ze ciezko o niedobor... Ale ile w tym prawdy? Czy zdarzyło Wam sie, ze zapomnialyscie podac dziecku witaminę D?

2018-08-03 20:51

Z tego co wiem, to objawem niedoboru witaminy d3 jest potliwość głowy a nie kończyn. Zresztą chyba trudno o niedobór tej witaminy w tak słoneczne lato - wystarczy 20 minut w półcieniu by dostarczyć organizmowi dzienna dawkę, a wiadomo, że do mieszkania tez dociera słońce i nawet malucha ciężko przed słońcem w pełni uchronić. Tak jak pisze Mamove, poczekaj do końca upałów, bo chyba kiedyś się skończą; ) i jak sytuacja się nie zmieni to wtedy skonsultuj z pediatrą. Poprzez pocenie się regulujemy temperaturę naszego ciała. Pewnie jest jej po prostu za gorąco.

2018-08-03 10:07

Moja córka ma 4 miesiące , jest karmiona mlekiem modyfikowanym ale karmienie nie ma nic do rzeczy . Byliśmy z tym u lekarza , lekarza kazał zwiększyć kropelki witaminki D3 , jeżeli po 2 tygodniach nie zmieni się nic trzeba wykonać badanie na wskaźnik witaminy D3 w krwi dziecka . Pozdrawiam :)

2018-08-02 22:18

Przystawiaj ja częściej do piersi po prostu :) Teraz w te upały może w ten sposób reagować , spokojnie . Jeśli temperatura opadnie i będą dni dużo chłodniejsze a problem nadal będzie to wtedy możesz zacząć się zastanawiać ... Teraz sama po sobie wiem że mimo tego że mam na sobie dosłownie tylko bieliznę to jestem mokra