Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Nadmierna potliwosc kończyn u niemowlaka.

Data utworzenia : 2018-07-31 15:49 | Ostatni komentarz 2018-09-06 14:47

Konto usunięte

21990 Odsłony
28 Komentarze

Hej Kobietki. U Coreczki pojawił sie około tygodnia temu problem nadmiernej potliwosci stópek oraz rączek. To prawda, ze w domu mamy Sahare i temperatura w sypialni dochodzi momentami do 29 stopni, ale Coreczka jest caly dzien na boso, ubrana jedynie w pampers i koszulke albo bodziaki na ramiączkach. Nie ma wiec mowy o przegrzaniu z powodu ubioru. Stopy natomiast są mokre jakby je ktos polał wodą. Podobnie rączki, choc rączki są troszke mniej mokre. Co moze byc przyczyną takiej potliwosci? Czy Wasze dzieci rowniez miały ten problem? Dodam, ze Corka ma prawie 3 miesiace.

2018-09-06 14:47

Jeżeli dziecko się nadmiernie poci to najlepiej zrobić mu badania poziomu Wit D, gdyż nadmierną potliwość to skutek niedoboru

Konto usunięte

2018-08-29 09:33

Magros, moja tez sie poci, a raczki czy stópki nieraz zimne jak lody. Agata, no wlasnie. Jak ta klima? Bo u nas Mąz tez o tym myslał, ale teraz to juz ewentualnie w przyszlym roku sie za to wezmiemy. U nas w pomieszczeniach było po 30, 31 stopni. Czasem spadało do 28, ale to juz w nocy z reguły. I tak bylo mega goraco.

2018-08-29 08:40

Mojej też coś ostatnio zaczęły pocić się stópki, ale nie za każdym razem, a piąstki im bardziej zaciska tym bardziej się pocą, chociaż chłodne ma rączki. Agata i zadowoleni jesteście? Mąż myślałam o klimatyzacji, ale uznałam, że więcej z tego problemu niż pożytku, a w mieszkaniu nie mamy aż tak gorąco, nawet w upały. Jakie temp mieliście w te upały?

2018-08-23 14:59

Mojej córci też się pocą stopy i dłonie. Podobno tak się reguluje temperatura organizmu u dzieci. Co do główki, również się zdarza spocona i nawet pytałam ostatnio pediatry możliwy niedobór wit. D (jak chyba każdej mamie i mnie się zdarza zapomnieć jej podać ) i powiedziała, że to normalne w upały i że oznak innych niedoboru nie widzi. Także po prostu dzieci się pocą i tyle. My od kilku dni mamy klimatyzację i gdy córka spi w sypialni chłodzę resztę mieszkania i jest o niebo lepiej.

Konto usunięte

2018-08-23 13:58

Agnieszka, oj to prawda. Ostatnio byłam na rzadowej stronie gdzie prowadzone są statystyki nadawanych w kraju imion i w minionym roku zarejestrowanych w USC Agnieszek było 136 lub 138, teraz juz dokładnie nie pamiętam, ale naprawde garstka :-)

2018-08-16 16:31

mój synek także ma ciagle spocone stópki, i nie wazne czy jest gorąco czy zimno i czy ma skarpetki czy nie, zawsze tak samo spocone są, lecz myśle że nie ma w tym nic złegojeżeli dziecko nie sugeruje jakiś innych objawów np płaczem ;) Agnieszko, mój synek podczas karmienia tez jest mokry przy dotyku z moim ciałem i ciężko okreslić czy to ja się poce czy on ;)

2018-08-15 21:00

troszkę nas jest i wiem, że kilka z nas to ten sam rocznik ;) , ale za kilka, kilkanaście lat to się zmieni bo nie wiem jak wy, ale ja raczej małych Agnieszek nie spotykam, to imię nie jest już tak popularne jak kiedyś

Konto usunięte

2018-08-15 20:51

No wlasnie dziwne, bo ja nie pisałam o poceniu sie glowki przy karmieniu, ani w ogole o karmieniu :P za duzo Agnieszek na tym forum haha :D