Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Brak apetytu u niemowlaka

Data utworzenia : 2018-07-12 10:56 | Ostatni komentarz 2021-12-02 23:15

Konto usunięte

2957 Odsłony
13 Komentarze

Dziewczyny, kiedyś nawet nie pomyślałam, że niemowlak może nie mieć apetytu. Dopiero jak przekonałam się na własnej skórze i spędziłam godziny na zamartwianiu się i próbowaniu dokarmiać to zgłębiłam trochę temat. Zawsze myślałam, że karmienie dziecka nie jest problemem, ponieważ zaspokajanie głodu to nasza pierwsza potrzeba. A głód odczuwa przecież każdy. Możliwe przyczyny braku apetytu u niemowlaka: - infekcje górnych dróg oddechowych - pleśniawki - zapalenie ucha - ząbkowanie - przegrzanie - infekcje układu moczowego - sytuacje stresowe – powrót mamy do pracy, pobyt w szpitalu, zbyt wiele atrakcji w ciągu dnia, namnożenie bodźców w czasie karmienia Co powinnyśmy zrobić: Brak apetytu może być krótkotrwały – wtedy wystarczy obserwacja maluszka. Jednak kiedy niemowlę nie je przez dłuższy czas – powinniśmy zgłosić się do pediatry. Niezbędne okaże się wykonanie badań laboratoryjnych oraz ogólne badanie dziecka. Pamiętajmy o tym aby niemowlę piło, choć kilka łyków mleka wystarczy aby zapobiec odwodnieniu się dziecka. Czego nie powinnyśmy robić: Karmić dziecka w czasie snu. Wydaje nam się, że to dobry pomysł, jednak może on wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Dziecko w czasie snu o wiele szybciej może się zakrztusić co może doprowadzić do nawet zachłystowego zapalenia płuc. Od wczoraj córka je o wiele chętniej. U nas powód braku apetytu okazał się na szczęście mniej poważny niż przypuszczałam. Córka najwyraźniej zestresowała się pobytem w szpitalu. Teraz regeneruje siły w znanym jej otoczeniu z bliskimi osobami oraz ulubionymi zabawkami. A jak było i jest u Was? Doświadczyłyście podobnej sytuacji?

2021-12-02 23:15

Z czasem się wszystko zmienia. Moja długi okres czasu jadła 150 ml co 2.5 h jak w zegarku. Teraz pije raz więcej raz mniej ciężko określić ake swoje pory ma nadal 

2021-11-30 20:32

Mój synek dopóki był na samym mleku Jadl natomiast nigdy nie jadł tyle ile zalecana była dawka teoretycznie na jego wiek zawsze jadł mniej nie było tak że jadł częściej a mniej po prostu jadł mniejsze ilości koniec końców okazało się że mielismy do podcięcia wędzidełko również często zastanawiałam się czemu u niego z apetytem tak słabo Wygląda na to że apetyt miał i chciał jeść natomiast bardzo szybko się męczył podczas ssania i rezygnował z dalszego jedzenia gdy zaspokajał chociaż odrobinę głód później Gdy na pół roczku podcielismy  małemu wędzidełko I zaczęliśmy rozszerzać dietę jego apetyt stał się zupełnie inny niż do tej pory syn zaczął jeść dosłownie za dwóch do teraz gdy to w tamtym tygodniu męczył go dość konkretny katar stracił apetyt na dosłownie wszystko odrzucił mleko nie chciał jeść posiłków stałych żadnych przekąsek nawet gdy próbowałam przekupić go czymś co nie do końca jest dla niego zdrowe ale po prostu chciałam zrobić cokolwiek by zjadł i miał coś na żołądku nie działało na szczęście dużo dużo pił i pić chciał bez problemu gdyby nie to to bardzo bym się martwiła także racją jest to że maluchy podobnie jak my dorośli z różnych powodów mogą czasem nie mieć apetytu i do skutku trzeba szukać tej przyczyny aby maluch mógł jeść z przyjemnością

2018-07-13 21:38

Jestem przeciwna takim specyfika. Uważam że to sztuczne na siłę wzbudzanue apetytu a nue o to chodzi. Chciałabym żeby jadł z przyjemnością. Teraz jest już ok z waga choć jest szczupły ale był czas ze wzrost w 75centylu a waga poniżej 25. Na szczęście on ma takie fazy i bywa lepiej a wręcz nawet je sporo ake określonych rzeczy np kanapek z szynka czy serkiw waniliowych. Ostatnio np ma tak na omleta i tosty francuskie. Problem w tym że nie mogę się zgodzić żeby codziennie albo kilka razy dziennie jadł jajka. Chciałabym żeby jadł chętnie warzywa zdrowe posiłki bo ja często sobie robię wymyślam szukam, a tu nic z tego. Owoce tylko wybrane. Teraz jest tyle owoców a mój syn jeśli już to jabłko o borówki od czasu do czasu banana.

Konto usunięte

2018-07-13 21:17

Próbowałaś syropku pobudzającego łaknienie? Jak synek przybiera na wadze?

2018-07-13 20:05

Ja ci mowie sprawdziłam mnóstwo sztuczek naczynia wybrane, przygotowanie wspólne posiłków. Dawanie wyboru co chce zjeść, kolorowe posiłki, układanie np warzyw w jakieś motywy rysowanie na talerzy ketchup em czy sosem, wspólnie zakupy.... I nic

Konto usunięte

2018-07-13 19:57

Może talerz, miseczka i kubek z motywem z ulubionej bajki by go przekonały?

2018-07-13 15:48

Bardzo rzadko je sam właściwie tylko kolacje bo my z mężem jemy później. Śniadanie je ze mną a w weekend z obudwojgiem. Obiad zawsze razem. Podwieczorek czasem sam czasem ze mną mąż nie je takiego posiłku ja czasem o innej porze. Ale u nas nie widzę różnicy. Siadamy razem do obiady a on potrafi nic nie ruszyć

Konto usunięte

2018-07-13 15:07

3 latek powinien jeść już przy stole. Najlepiej ze wszystkimi. Jak dziecko je samo to może mieć opory. Jak u was wyglądają wspólne posiłki?