Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

6 miesięczne dziecko nie gaworzy

Data utworzenia : 2018-02-12 15:40 | Ostatni komentarz 2018-02-26 17:06

Agusia8

8700 Odsłony
43 Komentarze

Mam takie pytanie,odnośnie gaworzenia dzieci. Moja córka ma skończone 6 miesiecy i wogole jeszcze nie gaworzy,odglosy jakie tylko daje to płacz, czy to normalne? Jest powód do niepokoju czy Moze jestem przewraźliwiona ? Jak bylo u waszych maluszków?

2018-02-12 20:06

Ogolnie to jest tak, ze na przelomie 5-6 msc. niemowle zaczyna gaworzyc. Moja corka zaczela gaworzyc bodajze na przelomie 7/8 msc. Powody do zmartwien i do wizyty u lekarza pojawiaja sie, jesli po 9 msc. niemowle dalej nie gaworzy. Moze to oznaczac problem z aparatem mowy badz sluchu, co zazwyczaj konczy sie leczeniem. Tymczasem mow duzo do dzieciaczka, zachecaj do wydawania dzwiekow, bawcie sie z malenstwem tonacjami. Szepcz tez do maluszka. :) Na razie nie masz powodu do obaw ale pamietaj, ze ZAWSZE mozesz udac sie do pediatry jesli cos Cie niepokoi. :)

2018-02-12 19:42

Dziękuję.To mnie troszke pocieszyłas i nie musze sie juz tak martwić :-) A juz sie bałam że może coś byc nie tak

2018-02-12 17:38

Spokojnie każde dziecko ma swoje tempo rozwoju i według mnie nie masz powodu do zamartwiania się ;) Dziecko zaczyna gaworzyć od 6 miesiąca życia aż do 10 także ten moment niedługo nadejdzie ;) u mnie moja mała zaczęła gaworzyć jak miała 7 miesięcy ;) Pozdrawiam