Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Refluks

Data utworzenia : 2013-07-03 22:42 | Ostatni komentarz 2018-09-22 09:06

Beata.Gorska

13888 Odsłony
46 Komentarze

Czy wasze dzieci mają refluks? Co robicie aby ulżyć maluszkowi?

2013-07-05 17:00

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź:)Emilka jak na razie wszystkie nowości ładnie toleruje i nie ma alergii.Do tej pory jadła bananka ze słoiczka,i wszystko ok było ale surowy jest bardziej maziasty i ma z nim problem.Pozdrawiam serdecznie:)muszę zapytać pediatry o to bo do niedawna wszystko szło gładko:)

2013-07-05 16:47

Mamuniu czytałam gdzieś, że jeśli dziecko ma refluks to nie wolno dawać bananów, bo mają tendencję do cofania. Moja córka ma kaszelek i pani doktor powiedziała, że to dlatego, że jedzonko cofa się do przełyku i podrażnia gardło. Inny lekarz powiedział, że banany są bardzo alergizujące. Daję gastrotus baby... to taki syropek i kaszelku nie ma, córka zaczęła ładnie jeść.

2013-07-05 15:02

Moj maluszek tez czasami zwracal jedzonko i nie wiedzialam dlaczego... Bylam u lekarki i powiedziala mi ze dzieci czesto ulewaja pokar jezeli nie zasmakuje im to co zjadla mamusia... i rzeczywiscie... Zaobserwowalam, ze jezeli zjadlam cos czego moj maluszek nie lubi to zaczynal mi ulewac.... I od tego czasu wiedzialam jaki jest powod, ze moj sznus zwracal jedzonko... Moze i w waszym przypadku to sie sprawdzi...

2013-07-05 13:16

Przepraszam ,że się podepnę pod wątek nie chcę specjalnie zakładać nowego,ale mam takie pytanie odnośnie cofania się treści żołądkowej.moja córeczka ma skończone 8 miesięcy,nie miała nigdy jakiś problemów z ulewaniem,po urodzeniu czasami jej się troszeczkę ulało przy odbijaniu.Chciałam podawać małej banana "rozpaćkanego" widelcem bardzo jej to niby smakuje otwiera buźkę i mówi am ale po chwili po ok 3 łyżeczkach zaczyna pokaszliwać i zaczyna ją naciągać(buźka przy tym jest już pusta) dwukrotnie mi bananka zwymiotowała.boję się jej go podawać jak widzę,ze zaczyna pokaszliwać szybko ją zagaduję i już więcej nie daję.Nie wiem o co chodzi bo niby chce go jeść i robi to ze smakiem a bananek z powrotem wychodzi:) Z zupkami,deserkami, jabłuszkiem nie mamy żadnego problemu:)Czy takie pokaszliwanie podczas jedzenia jest jakimś objawem refluksu ???

2013-07-05 12:50

Nasza mała miała problemy z ulewaniem odkąd pamietam, mała ulewała wręcz chlustała nie zależnie czy była dopiero co karmiona czy jadła godzinę temu, zawsze mówiłam o tym na wizytach w przychodni, w końcu dostałam skierowanie na badania pod kątem refluxu, mała miała wykonane usg jamy brzusznej, wówczas reflux został potwierdzony. Mała miała wówczas ok 4 miesięcy wówczas miała mleczko zagęszczone kleikiem ryżowym bądź kukurydzianym każda porcja mleka była zagęszczana. Jeśli karmisz piersią zwróć uwagę na to co jesz, mała miała objawy alergiczne i np. zawsze wiecej ulewała gdy ja jadłam ser zółty. Obecnie mała ma rok i 7 miesiecy i problem zniknął, zaczał znikać wraz z wprowadzaniem stałych pokarmów (ale tutaj też musiałam uważać na to co podajesz małej, np po brzoskwiniach też ulewała mimo iż była już starsza póki co problemu nie mamy) Reflux moze być objawem alergii

2013-07-05 11:59

Refluks jest na pewno bardzo nieprzyjemny dla niemowlaka. To nic innego jak cofanie się kwaśnej treści żołądka do przełyku.To nie jest choroba, ale jeśli problem się nasila trzeba skonsultować to z lekarzem.Takim jakby wskaźnikiem do konsultacji jest brak wzrostu wagi,duży niepokój przy jedzeniu,lub towarzyszące przy refluksie biegunka/zaparcia,drgawki,apatia i gorączka. A jak pomóc maluszkowi...hmm...po karmieniu należy zadbać o to żeby maluszkowi się odbiło, sprawdzić czy mleko ze smoczka zbyt szybko nie leci.