Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

5 leczniczych kąpieli które przyniosą dziecku ulgę

Data utworzenia : 2017-12-08 14:09 | Ostatni komentarz 2019-08-19 13:58

Ewcia88

4439 Odsłony
15 Komentarze

Dziewczyny, wczoraj wpadł mi w rękę fajny artykuł i chce się nim z Wami podzielić. Zapewne wiecie że niemowlę czy małe dziecko też nie powinno długo siedzieć w wanience - nie dłużej niż 5 minut. Chyba ze kąpiel ma służyć nie tylko myciu i odprezeniu lecz także leczeniu skóry właśnie. Podpowiadają 5 sposobów na kąpiele które nawilzaja, łagodzą podrażnienia skóry i przynoszą dziecku ulgę w dolegliwościach skórnych. 1. Z krochmalem: kojaca. To babciny jeszcze sposób na odparzona kupkę albo przesuszona skórę i alergików. Żeby przygotować taką kąpiel należy rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej w szkl zimnej wody i wlać do pól litra wrzątku. Uzyskany krochmsl należy przelać do wanienki i uzupełnić woda. Zamiast gotować krochmal można też po prostu wsypać do wanienki 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej i rozmieszać z wodą. W takiej kąpieli dziecko powinno siedzieć ok 10 minut a po wyjściu nie oplukiwac ciała tylko delikatnie wysuszyć. 2. Lniana : na suchą skórę. Dzieciom z suchą skóra, luszczaca - polecana jest kąpiel z dodatkiem siemia lnianego które doskonale nawilża. Z gotowaniem lnianego roztworu jest więcej pracy niż z krochmalem ale plus w tym że lniany roztwór można przyrządzić nawet kilka godzin wcześniej. Wsyp pół szkl siemia do dużego garnka z wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut cały czas mieszając - uważajcie bo napar lubi kipiec. Po wystygnięciu zbierz powstała galaretkę na wierzchu gdyz tylko ja dodajemy do wody. Siemię lniane dobrze oczyszcza skórę . Nie stosuj już żadnego mydła. Po kąpieli nie oplukuj cialka dziecka ani nie balsamuj. 3.Rumiankowa : przy ospie. Napar z rumianku ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Dwie lub trzy minuty w takiej kąpieli Z dodatkiem rumiankowej herbaty pomoże maluchowi Z ospa, szczególnie jeśli zmiany skórne objęły pupe i okolice intymne . Pamiętać trzeba ze rumianek może uczulac i takie kąpiele lepiej po ukończeniu roku . 4. Z emolientami : dla alergika. Emolienty do kąpieli nie są tanie, ale za to bardzo dobrze nawilzaja i natluzczaja skórę dziecka. Wspomogą np. leczenie atopowego zapalenia skóry. Dzięki temu, że odbudowuja tzw. wodno-tluszczowy skóry, chroni ja przed zakażeniem bakteryjnym i łagodzą świąd. Kąpiel taka powinna trwać 10-15 minut jeśli ma zadziałać. 5. Różowa : na odparzenia. W szkl ciepłej wody dokładnie rozpuść 2-4 kryształki nadmanganianu potasu ( dostępne w aptece) i taki roztwór wlej do wanienki pełnej wody, kontrolując kolor kąpieli. Powinna być tylko lekko różowa. Nadmanganian potasu działa antybakteryjnie, dlatego taka kąpiel polecana jest przy leczeniu potowek. Nie można stosować jej jednak za często bo prowadzi do wysuszenia skóry. W artykule nawiazali jeszcze do tego by maluszki być sama reka A nie gąbka - najbardziej higieniczny sposób. No i ze kąpiel powinna mieć temperaturę 37* gdyż cieplejsza wysusza skórę i może nasila podrażnienia.

2017-12-08 22:17

Miło ze z tematem trafilam ;) ;)

2017-12-08 22:12

Ewcia super ściągawka. :) Ja kąpałam młodego w krochmalu i w emoilentach innych kąpieli nie znam a wiedzieć warto.

2017-12-08 21:19

Fajnie że o tym napisałaś. Już wrzuciłam sobie do ulubionych i w razie czego będzie pod ręką...

2017-12-08 20:54

To też pomyślałam że warto wrzucić tu na forum info z tego artykułu - niech służy pomocą komu trzeba ;)))

2017-12-08 19:09

O krochmalu słyszałam zarówno od koleżanki jak i położnej, ale nigdy nie wypróbowałam takiej kąpieli. Natomiast ta z rumiankiem była stosowana przez mojego brata, gdy miał ospę, taką bardziej nasiloną. Faktycznie zadziałała idealnie. Pozostałe kąpiele sa cenna informacją. Warto wiedzieć o takich domowych sposobach na radzenie sobie z problemami skórnymi u dzieci.

2017-12-08 17:24

Fajnie że o tym napisałaś :-) W razie czego będę wiedzieć jaką kapiel zastosować :-)

2017-12-08 16:37

Kąpiel z krochmalem naprawdę daje rade:) próbowałam, wiem co mówię. Jednak stare, babcine sposoby są najlepsze :)