Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Niska waga dziecka

Data utworzenia : 2017-11-10 14:17 | Ostatni komentarz 2017-12-23 12:51

kami-ko

1864 Odsłony
24 Komentarze

Dziewczyny chciałabym się was poradzić, a mianowicie chodzi o to że moja siostra urodziła córkę z wagą 3010 i mija już 7 tydzień a gwiazdeczka bardzo mało przybrała na wadze. Siostra karmi piersią i dawała jej nawet mleko a mimo wszystko waga w ciągu 3 tyg podniosła się o 100 g Sama mam córkę starsza tylko o 3 miesiące i u nas widać jak mała rośnie w oczach. Zastanawiałam się czy tak słaby przyrost może być od ulewania? Czy któraś z was tak miała i co było przyczyną?

2017-11-21 22:44

Całe szczęście, że maleństwo powoli dochodzi do siebie i nadrabia brak. Życzę dużo zdrowia !!! :)

2017-11-21 21:33

Najważniejsze że już wiadomo co się dzieje. Szpital to nie za fajnie ale chociaż mają tam cały czas opiekę. Niech malutka szybko wraca do zdrówka!

2017-11-21 15:08

Och. Niech szybko wraca do siebie!

2017-11-21 09:04

Przepraszam dziewczyny ze nie odpisałam ale problem stał się złożony. Siostra obecnie przebywa w szpitalu z małą. Okazało się że mała ma infekcje dróg moczowych a do tego ulewa i w piersiach też za dużo nie zjada. Wszystko teraz zaczyna się normować mała nadrabia braki

2017-11-21 09:01

Dziewczyny dobrze mówią ulewanie może być przyczyną. Tak samo techinika przystawiana ma duzy wpływ czy mała dobrze łapie.

2017-11-21 06:05

Obfite ulewanie może być przyczyną że dziecko nie przybiera na wadze. Ale żeby aż tyle to już chyba wiekszy problem. Siódmy tydzień to dziecko powinno już w ciągu dnia przybierać po 40-45gram, o 100-200gram powinno dziecko przybierać na tydzień. Może dziecko źle ssie pierś i się nie najada z stąd ten problem. Patrzyłaś jak dziecko chwyta pierś.

2017-11-10 17:25

Oczywiscie obfite ulewanie moze byc tego powodem. A czy dziecko bylo sprawdzane pod katem refluksu? Moze warto udac sie na kontrole do pediatry? Czy dziecko jest prawidlowo przystawiane do piersi? Prawidlowo ssie? Moze poza pediatra warto jest tez udac sie o porade do certyfikowanego doradcy laktacyjnego? Nie zaszkodzi, a specjalista sprawdzi czy dziecko dobrze ssie, czy ma odpowiedni odruch ssania, czy sie najada i czy prawidlowo przybiera na wadze. Sprawdzaliscie na siatce centylowej czy dziecko miesci sie w normie? Jak czesto dziecko jest wazone? Czy pediatra juz je przebadal? Jesli tak to jaka byla jego opinia? Troche malo informacji w poscie. Pozdrawiam. :)

2017-11-10 17:11

Oczywiście bardzo obfite ulewanie może być przyczyną że dziecko mało przybiera. A wcześniej jak przybierala? Ma już 7 tygodni więc co się działo wcześniej z wagą? Może problem jest w karmieniu piersią? A konkretnie w technice. Moim zdaniem najlepiej do pediatry się wybrać i powiedzieć o problemie. To już nie jest noworodek ale 100g to w tym wieku powinno dziecko przybierać tygodniowo przynajmniej z tego co kojarzę. Przyczyn może być dużo i tutaj po krótkim opisie nie można nic przypuszczać ani wykluczyć.