Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Montessori w życiu malucha :)

Data utworzenia : 2017-07-19 12:28 | Ostatni komentarz 2017-07-22 06:21

nienormatywna

807 Odsłony
6 Komentarze

Hej kochane! Znacie może metodę Montessori?? Ja właśnie planuję urządzenie pokoiku wg tej metody - żeby było przejrzyście, dostępnie i nie zagracone. Moją idolką jest strona KUKUMAG http://kukumag.com i staram się za jej radami organizować nasz dom :) Ale może pokażecie mi swoje inspiracje i pomysły?? :) dzięki

2017-07-22 06:21

Niestety to nie dla mnie. O ile ta przestrzeń jeszcze tak o tyle decydowanid przez dziecko kiedy chce spać u mnie nie przejdzie:-D

2017-07-21 23:09

owszem jest problem bo tak jak w kuchni każda rzecz ma swoje miejsce tak uczy się dziecko, że jego rzeczy też są równie ważne i dlatego mają swoje "domki" :) Jest też opcja materaca na ziemi - żeby dziecko mogło spać kiedy chce i samo o tym decydowało :) oraz ubrań do wyboru dziecka - samo decyduje Jest też kwestia realistycznych obrazków - dziecko od początku uczy się jak naprawdę wygląda niedźwiedź a nie miś pluszowy itp. U nas trzymamy zabawki pod łóżkiem ;)

2017-07-20 01:11

My mamy cześć zabawek dzieci na dole w kominkowym w wykuszu tam jest mata piankowa i dywan, a część zabawek na górze w pokoju dzieci. Zabawki są w wymieniane, często syn znosi sobie jakąś zabawkę na dół, a my po jakimś czasie częśc zabawek znowu na górę. Do tego doszła tablica manipulacyjna (odrębny wątek na pogaduchach)

2017-07-19 20:17

No tak ale na to co nie jest na wierzchu musisz mieć miejsce prawda? A jak go nie ma to jest problem. Dochodzi jeszcze częste wymienianie więc te nieużywane muszą być dość dostępne.

2017-07-19 20:07

tu właśnie nie chodzi o wyrzucanie :) Raczej o dostępność przez dziecko przedmiotów, które są dopasowane do potrzeb malucha - i każde ma swoje miejsce :) Mamy kącik czytelniczy, gdzie książek jest 5 (100 innych w pudle regularnie wymienianych) i są na wyciągnięcie ręki dziecka, mamy kącik muzyczny i artystyczny i wypoczynkowy - odkąd ograniczyłam ilość zabawek nie mam dziecka - sama się sobą zajmuje i sama rozwija :) polecam :)

2017-07-19 16:25

Znam tą metodę ze studiów ale przyznam że nie wiem jak mogłabym wykorzystać w urządzaniu mieszkania. Raczej mam na to za dużo rzeczy których wcale nie chce wyrzucać