Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

mam pytanie

Data utworzenia : 2017-05-29 14:40 | Ostatni komentarz 2017-06-12 22:01

didu28

1560 Odsłony
16 Komentarze

Mam pytanie w jakim wieku u was pojawialy sie zabki u maluszkow?i kiedy dzieci siedzialy same juz?

2017-06-04 18:45

Moja córka pierwszego zęba dostała na rok i dwa tygodnie. Kiedy miała niecałe 2 lata miała już praktycznie wszystkie zęby. I szły baaardzo nie pokolei. Siedziała na 7 miesięcy.

2017-06-04 00:19

Każde dziecko jest inne i ząbkuje inaczej w swoim czasie. U tak jeszcze dla przykładu kuzynka mojego syna jest młodsza od niego o prawie 3 tygodnie i ma 7 zębów a mój mały ma dopiero 3.

2017-06-03 13:13

Dokładnie, nie można porównywać dzieci ze sobą pod tym kątem gdyż każde jest inne. Nasza starsza córka była silnym niemowlęciem i szybko usiadła ale ząbki wyszły późno i bardzo długo - plus w tym że nie był to okres bolesny. Objawem były tylko luźne kupy później kilka razy gorączką a tak to bezobjawowo

2017-06-03 11:55

No i prosze, Ewelinki corcia ma juz prawie wszystkie, a moja corka jest tylko o miesiac mlodsza i na razie ma 7 zabkow. Pierwszy wyszedl jak miala 8 czy 9 miesiecy! A wiec doslonaly przyklad, ze mozna sobie porownywac, tylko po co :P Usiadla jak skonczyla 7 miesiecy :)

2017-06-03 11:26

Zazdroszczę nam zeby dopiero w 9 miesiącu zaczęły wychodzić i bardzo przeżywał a to podobno najlzej wychodzące :-/ teraz mamy 10 miesięcy i idą górne.

2017-05-30 12:49

A skad to pytanie? Czysta ciekawość czy coś Cię niepokoi u Twojego malucha? To prawda,ze nie ma co porównywać dzieci. Mojej córce pierwszy zab wyszedl gdy miala ok 6 mcy(bez kilku dni), zawsze wychodza jej parami. Teraz ma 18mcy a nie ma tylko piątek, reszta zabkow juz jej wyszla. Mojej siostry dzieciom, zęby zaczely wychodzic gdy miały 3-4mce. Trojki wychodziły im, przed czworkami. Siostrzenicy bez żadnych objawów w wieku 3mcy, wyszedl pierwszy ząb. I tak bylo ze wszystkimi zębami. Siostrzeniec za to przy zabkowaniu byl marudny, chorowal itd. Mleczaki siostrzenicy, zaczęły wypadac gdy miala 3 lata. Teraz ma 6 lat i pełno stałych zębów. Musi szczególnie o nie dbać. Jak widac kazde dziecko jest inne i rozwija sie w swoim tempie. Córka usiadla sama jakos pod koniec 7mca. A jak jest u Twojego dziecka Didu?

2017-05-29 23:41

Zgadzam się z Kasią,że dzieci nie można porównywać,każde jest inne,rozwija się inaczej. Dla przykładu mojej starszej córce pojawił się pierwszy ząbek jak miała 7 miesięcy.Zaś u tej młodszej długo wyczekiwałam aż się pojawił i nastąpiło to ok.11 miesiąca. Polecam zapoznaj się z tym artykułem dotyczącym ząbkowania: http://lovi.pl/pl/zdrowie-i-rozwoj/776/1 Każda mama już nie może się doczekać kiedy pierwszy raz jej dziecko usiądzie a kiedy zacznie chodzić. Didu28- Twoje dziecko też zaraz zdobędzie te umiejętności,tylko w odpowiednim czasie. Moja starsza córka zaczęła siedzieć,gdy miała 6-7 miesięcy a młodsza samodzielnie usiadła jak dobrze pamiętam to chyba w 7-8 miesiącu.

2017-05-29 21:41

Ja po pierwsze wychodzę z założenia, że nie powinno się porównywać dzieci ze sobą. Każde dziecko rozwija się z swoim tempie i każde dziecko zdobywa nowe umiejętności w swoim czasie. Nie ma dwóch takich samych dzieci. Ale odpowiadając to mojemu Małemu pierwszy ząbek wyszedł jak miał nie całe 7 miesięcy a usiadł jak miał właśnie 7. Ale pamiętaj że nie wolno dziecka motywować. Dziecko powinno usiąść samo bez żadnej pomocy z Twojej strony.