Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

mam pytanie

Data utworzenia : 2017-05-29 14:40 | Ostatni komentarz 2017-06-12 22:01

didu28

1559 Odsłony
16 Komentarze

Mam pytanie w jakim wieku u was pojawialy sie zabki u maluszkow?i kiedy dzieci siedzialy same juz?

2017-06-12 22:01

Dokładnie tak, nie zmuszaj, cierpliwie czekaj. Patrząc na większość schematów, to moja córa późne zaczęła siadać, raczkować chodzić, a jest zdrową, fajna dziewczynką. nadrabia wszystko :) Widać takie jej tempo:) Moja córa nie siadała, nie siadała, a nagle dosłownie z dnia na dzień zaczęła :) A pierwszy ząbek pojawił się ok. 8 miesiąca jeśli dobrze pamiętam. Obecnie córa ma 19 miesięcy wszystkie ząbki poza piątkami i trójki w trakcie wychodzenia, dwie są w połowie, a dwie dosłownie tylko się przebiły.

2017-06-10 22:16

Nie zmuszaj córki do niczego tylko cierpliwie czekają. Są dzieci które szybko wszystko robią i są takie które potrzebują więcej czasu - Twoja widocznie ma czas ;) daj sobie i jej czas. A może z dnia na dzień mamę zaskoczy ;)

2017-06-05 21:04

Olka nie martw się. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie, jedne zaczynają np siadać wcześniej a inne później. Córka kuzynki usiadła tuż przed 9 miesiącem, Syn kuzynki usiadł też jak miał około 9 miesięcy może nawet trochę ponad. Pediatra nic nie mówiła ale przede wszystkim nie powinnaś sama sadzać dziecka. Dziecko musi usiąść samo bez niczyjej pomocy. Piszesz, że córka zaczyna stać na czworaka. Więc wszystko jest ok i robi wszystko po kolei najpierw dziecko stoi w pozycji na czworaka, później podpierając się na rękach usiadać tak na boczek. Nie wiem jak to dokładnie opisać. :) Jeśli jednak bardzo się martwisz możesz umówić się do fizjoterapeuty, żeby zobaczył swoim "okiem" czy wszystko jest w porządku i się uspokoić.

2017-06-05 14:09

Spokojnie zobaczysz że wszystkiego się nauczy :) a to co mówią lekarze czasem trzeba tak przez palce przelać i już. Oczywiście jeśli faktycznie przestanie robić postępy to trzeba gdzieś się udać, ale wydaje mi się że ma jeszcze czas :)

2017-06-05 11:53

Bardziej uspokoilyscie mnie wy niz dzis lekarz ktory powiedzial ze jak w 9 nie bedzie utrzymywac sie na siedzaco to trzeba rehabilitowac z tym ze wydaje mi sie ze ten lekarz bardziej patrzy pod kontem porownywania dzieci jak sam powiedzial ,, no zazwyczaj dzieci w tym wieku siedza,, ale moze nie powinnam sie tak stresowac tym bardziej jak mala uczy sie roznych nowych rzeczy widze ze idzie z rozwojem do przodu ale w swoin wolnym tempie

2017-06-05 00:47

Olka00 moj tez.ma.8 miesiecy i tez jeszcze nie.siedzi samodzielnie,tzn chwilke.usiedzi ale.zaraz sie do przodu zgina i trzeba trzymac zeby sie nie kopyrtną,wiec spokojnie.dzieci sa rozne kazdybw innym.miesiacu uczy sie czegos innego jedno siedzi jak ma.6 miesiecy inne jak 9 wiec spokojnie mi pediatra powiedziala ze jak.przyjdzie.czas to bedzie siedzial

2017-06-04 21:23

Nie martw się moja bratanica dopiero jak miała 9 miesięcy to siedziała pewnie samodzielnie. Keżde dziecko jest faktycznie inne i dziecko wie najlepiej kiedy jest już odpowiedni czas. Jeśli Cię to jednak trapi to faktyczne zapytaj o to pediatry zawsze to będziesz spokojniejsza. Jeśli chodzi o zęby to ja znam przypadek że dziecko urodziło się już z jednym ząbkiem także wiecie wszystko jest możliwe :)

2017-06-04 19:50

Witam, martwi mnie to bo gdzie nie czytam dzieci wam siedza 7-8miesiecy najpozniej , moja ma 8miesiecy i pare dni nie utrzymuje sie posadzona w ogole, po prostu zgina sie w pol ,zeby zebami nie martwie sie jak wyjda pozniej bo tez jeszcze nic sie nie dzieje ale to siedzenie mnie martwi , bo siedzenie a siadanie samodzielne to wiadono roznica, ale moim zdaniem Julka powinna juz utrzymywac sie posadzona? Co prawda urodzila sie malutka bo 2600 , o czasie , aktualnie czolga sie probuje wstac na czworaka, podciaga sie lezac na brzuszku , jak odloze ja na czworaka to utrzymuje sie 5sekund chwiejac i upada nie robie tego czesto bo nie chce jej zmuszac ale od czasu do czasu sprawdzam czy jest jakis postep . Czy powinnam sie martwic? Jutro bede na kontroli u pediatry to powiem o swoich obawach :( mam nadzieje ze nie skonczy sie na rehabilitacjach.