Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Uporczywe stukanie piętami o podłogę.

Data utworzenia : 2017-03-31 13:41 | Ostatni komentarz 2017-04-20 22:27

Nadiali

6269 Odsłony
13 Komentarze

Dzień dobry. Mam 16 miesięczną córkę, która nie chodzi. Do 9 miesiąca życia była rehabilitowana metodą Ndt Bobath oraz Vojty, łącznie 7 miesięcy , z powodu wzmożonego i obniżonego (asymetria) napięcia mięśniowego. Wszystkie umiejętności ruchowe nabywa później w stosunku do rówieśników. Na dzień dzisiejszy czworakuje i podnosi się na kolanach np przy meblach. Ale to co nie daje nam spokoju to uporczywe stukanie piętami o podłogę. Jak tylko leży na plecach, bardzo szybko przebiera nogami efektem czego bardzo mocno nimi stuka. Sprawia wrażenie jakby w ogóle jej to nie bolało. Zastanawiam się czy jest to spowodowane jakąś silną potrzebą ruchu? Czy jest to właśnie związane z tym, że nie chodzi a chciałaby? Nie możemy zupełnie nic z tym zrobić. Proszę o poradę, jak chociażby to tłumaczyć? Czy ktoś spotkał się z podobnym zachowaniem?

2017-04-20 22:27

Witam, Takie stukanie może wynikać z nadmiaru energii i potrzeby ruchu. Ale jeśli robi to bardzo mocno, tak że dziwi się Pani że jej to nie boli to może córeczka ma zaburzone czucie i może dostarczać sobie w ten sposób stymulacji. I jeśli tak jest to może warto aby skonsultować się z fizjoterapeutą, który przy okazji jest terapeutą integracji sensorycznej. A póki co proszę może spróbować w ciągu dnia mocniej masować córeczce stópki - rękoma, różnymi fakturami, opukiwać i przyglądać się czy coś się zmienia. Jeśli potwierdziłoby się, że zaburzone jest czucie to chodzenie może pomóc albo będzie potrzeba większej stymulacji, żeby to czucie poprawić. Po może się tak zdarzyć, że z tego powodu będzie się częściej potykała czy przewracała. Czekamy na info po wizycie u neurologa. Serdecznie pozdrawiam, Marta Cholewińska-Dacka

2017-04-07 22:45

Byłyśmy u pediatry. Potwierdziła wasze przypuszczenia, czyli faktycznie córka ma dużo energii, którą musi jakoś rozładować i że jak zacznie chodzić /biegać to i stukanie się skończy. Do neurloga i tak oczywiście pójdziemy tak jak mamy termin, ale jestem już spokojniejsza. Ps. Tak ćwiczymy Vojtą sami w domu :) nie taki diabeł straszny... ;)

2017-04-03 19:14

Nadiali dobrze, że co jakiś czas kontrolujecie ale fakt, że wcześniej tego stukania nie było i specjalista nie widział tego osobiście. A czy nie możecie wybrać się wcześniej? Może chociaż wizyta u pediatry.

2017-04-02 23:04

córcia jest spora i potrzebuje dużo ruchu może to stąd, a czy vojtą ćwiczycie sami? jaj bym nie mogła, szkoda by mi było dzieciaczka, na szczęście u nas przy wzmożonym napięciu starczył bobath, na pewno neurolog nie zaszkodzi. a może warto spotkać się już teraz z rehabilitantem, który zna dziecko prywatnie, nie czekać,

2017-04-01 09:37

myślę że taki temat należałoby poruszyć z rehabilitantem. Dzieci często zanim zaczną chodzic przebieraja nóżkami w pozycji leżącej jakby własnie przygotowywały sie do chodzenia, jednak jesli to Pania niepokoi i wydaje sie byc nienaturalne i uporczywe lepiej skonsultowac to z rehabilitantem

2017-03-31 22:52

Nadiali, moja córka zupełnie zdrowa, zero problemów, chodzić zaczęła w wieku 14 miesięcy. Co to stukania, to moja też tak robi, ma teraz prawie 17 miesięcy ilekroć leży tylekroć uderza nóżkami, ba! sprawia jej o frajdę i myśli, że to zabawa. W łóżeczku też często albo cały tyłeczek podnosi i tak sobie podskakuje, albo samymi nóżkami uderza, Nie martwiłabym się tym zupełnie :)

2017-03-31 22:45

Według mnie uderzanie piętami o podłogę to próba i metoda rozładowania ogromnych pokładów energii, które mają dzieci w tym wieku. Twoja córeczka nie chodzi a ma mnóstwo energii, którą musi jakoś spożytkować i stąd takie stukanie. Dobrze, że zapisałaś sie do neurologa, szkoda, że terminy są takie długie ale będziesz wtedy mogła zapytać się o wszystko i uzyskać fachową pomoc i odpowiedź. Ale jeśli bardzo się martwisz to podejdź do pediatry albo umów się na wizytę do neurologa prywatnie.

2017-03-31 21:56

Z rehabilitacji zostaliśmy wypisani, ponieważ uznali że już nie wymaga dalszych ćwiczeń ze specjalistami i wystarczą ćwiczenia w domu. Oczywiście na kontrolę chodzimy co około 4 miesiące. Niestety -stety wcześniej tego stukania nie było stąd też nie pytalam specjalistów. A następna kontrola jest dopiero po wizycie u neurologa.