Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Porady nt.rozwoju dzieci

Data utworzenia : 2017-03-15 20:21 | Ostatni komentarz 2017-03-18 09:00

anamber

1131 Odsłony
12 Komentarze

Dużo z Was się zastanawia, czy Wasze dzieci się dobrze rozwijają, albo czy robiąc to czy owo nie zrobicie im krzywdy. Dlatego gorąco Wam polecam ksiązki Pawła Zawitkowskiego "Mamo, tato co Ty na to". Autor to fizjoterapeuta dziecięcy, więc facet wie co robi. Choć teraz chyba bardziej postawił na karierę medialną, bo często można go zobaczyć w tv jako doradcę :) Opisuje i pokazuje (dołączona płyta DVD) jak pielęgnować, żeby stymulować rozwój, jak się bawić z maluszkiem, rozwija wątpliwości, czy dane zachowanie jest normalne czy nie ;) Poza tym Zawitkowski w bardzo fajny sposób opisuje - bez "fachowego" nazewnictwa, tylko prosto i dosadnie :) Żeby się przekonać, czy warto poszukajcie filmików na youtube, albo fragmentów programów śniadaniowych, w których się udzielał. Spotkałyście się z tą książką? A może macie inne godne polecenia?

2017-03-18 09:00

Ja polecam blog dziecisawazne :) bardzo ciekawe wpisy,różna tematyka,nie ze wszystkim się zgadzam ale też dużo czerpię wiedzy w wielu dziedzinach życia z tego bloga :)

2017-03-17 23:28

Natka zobacz sobie bo na pewno warto, z tego co wiem to dla obecnych rodziców można wejść z dzieckiem do 1 roku życia. W większych miastach zawsze odbywają się te warsztaty, jak masz niedaleko to polecam:)

2017-03-17 11:26

POszukam moze i u mnie w miesciebeda, skoro tak zachwalacie to chetnie bym sie wybrala :)

2017-03-16 21:01

Kto ma okazję, to niech się zapisuje na Mama Wie, bo warsztaty są super!!

2017-03-16 18:50

Zawitkowskiego można spotkać na warsztatach dla przyszłych rodziców "Mama wie", sama miałabym okazję być na nich lecz niestety zdrowie mi nie dopisało. Z książek jedynie miałam okazję przeczytać "Język niemowląt" i bardzo mi się spodobały niektóre porady.

2017-03-16 11:51

Faber mam w domu, ale jeszcze sie nie zabrałam ;) ale jak warto to sięgam po lekturę!

2017-03-16 11:30

Ja sie z tym nie spotkalam, ale widze ze zachwalacie tu wiele innych ksiazek wiec chyba zaczne sie zgalebiac :)

2017-03-16 10:05

Oj ja swego czasu przeczytałam baaaaardzo dużo książek na temat rozwoju niemowląt i małych dzieci .... ich wychowania i edukacji. Powiem Wam szczerze, że raczej do tej pory traktuję to jako hobby, a nie tylko jako "poradnik, który ma mi pomóc". Również teraz czytam różne książki o tej tematyce ... porównuje je do własnych doświadczeń i zaznaczam te ciekawsze wątki :) Z czystym sumieniem mogę polecić książki: 1. Anne Bacout "Dziecko od narodzin do 1 roku życia" "Dziecko od 1 roku do 3 lat" "Dziecko od 3 roku do 6 lat" Super jest tam wszystko opisane ... miesiąc po miesiącu, tydzień po tygodniu. Na prawdę pozycja godna polecenia. 2. Adele Faber "Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały. Jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły" No na tej książce na prawdę oparłam moje relacje z dziećmi. Bogata jest w scenki rodzajowe, dialogi ... łatwa i przyjemna do czytania, a w dodatku bardzo mądra (moim zdaniem!). 3. Emma Jenner "Wychowuj po trochu" No i wiele wiele innych książek odnośnie zabaw z niemowlakami i małymi dziećmi :)