Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

pamięć u dziecka jak ją rozwijać

Data utworzenia : 2017-02-03 22:06 | Ostatni komentarz 2017-03-30 19:32

Urszula.W

2245 Odsłony
33 Komentarze

Czytanie to wspaniała metoda na rozwój pamięci u dziecka. Powtarzanie pewnych słów i zwrotów uczy dzieci zapamiętywania. Czy macie sprawdzone metody na rozwój pamięci u dziecka,?

2017-03-30 19:32

Angel mój podopieczny uwielbiał tą piosenkę o farmerze, śmiał się bardzo:) Ja dopiero jestem na etapie rozgladania się za ksiazeczkami, chcialabym kupić jej taką kontrastowa. Najlepiej na żywo zobaczyć bo na internecie nie zobaczy się zawartości. Niestety jakoś w sklepach nie ma nic fajnego:/

2017-03-30 09:14

Niestety moja córka nie lubi jak jej czytam książeczkę,bo zaraz mi ją zamyka i zaczyna ją oglądać.Natomiast lubi słuchać jak jej coś tłumaczę,opowiadam.A najbardziej wsłuchuję się i patrzy na mnie ze zdziwieniem gdy jej śpiewam piosenki.A jej ulubioną piosenką jest piosenka z bajki "Mia i ja",którą ogląda jej siostra. Córka lubi zwierzątka i dlatego taką książeczkę z odgłosami zwierząt oglądamy i również ją polecam.Ja śpiewam jeszcze piosenkę "Wujek Donald farmę miał....."Zadowolona jest,gdy słyszy jak naśladuję odgłosy zwierząt.

2017-03-30 08:41

Moja też, teraz czasami to nawet mi coś tam po swojemu też gada i opowiada. Ale bardzo lubi jak jej coś tłumaczę, pokazuje. Wpatrzona wtedy jak w obrazek jest.

2017-03-17 23:25

Natka moja córka za to bardzo uwielbia jak jej coś opowiadam, wsłuchuje się i jest przy tym taka spokojna:) moze twój maluszek ma to po tacie hi hi:)

2017-03-17 11:29

Kasia niestety moj maly nie z tych sluchajacych.....chyba tak jak kazdy facet :D

2017-03-16 23:00

Natka więc opowiadaj bajki czytaj wierszyki na pewno będzie ich słuchał tylko zmieniaj głos bo go uśpisz :P A i Synek jak będziesz śpiewała będzie ćwiczył pamięć i zapamiętywał słowa piosenek. Dominika może u Twojego Synka jest to chwilowy kryzys i za chwile minie i będziesz mogła dalej spokojnie śpiewać. A w nauce odgłosów zwierzątek może pomoże Wam książeczka z dźwiękami np taka http://allegro.pl/ksiazeczka-dzwiekowa-halasliwe-gospodarstwo-i6595361800.html

2017-03-15 17:14

Memory to moja ukochana gra z dzieccinstwa i na pewno bede w nia grala z synkiem :)

2017-03-15 13:55

Jest wiele metod na ćwiczenie pamięci u dziecka, między innymi tak jak wspomniałaś czytanie książek, albo krótkich wierszyków i powtarzanie ich. My ćwiczyliśmy pamięć również poprzez naukę piosenek .... przy śpiewaniu z łatwością można zapamiętać tekst :) Ponadto gra w memory .... o wtedy to dopiero poćwiczycie pamięć ... i dziecko i ty! Można też bawić się w "głuchy telefon" oczywiście w większym gronie ... ciężko zapamiętać wyraz i przekazać go dalej ... ale przy okazji można również poćwiczyć swoją pamięć :) Ponadto możecie ćwiczyć poprzez: - łączenie obrazków w pary, - naukę nazw zwierząt, przedmiotów... - ukłądanie klocków w określonej kolejności, a potem mieszanie ich, albo zabieranie jednego, - zabawy i wierszyki paluszkowe, - znajdź różnice bądź "a czego tu brakuje", - "powtórz rytm" - zagadki. A i nie zapominajmy o odpowiedniej diecie bogatej w kwasy Omega 3 i przebywaniu na świeżym powietrzu! :)