Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Leżenie na brzuszku

Data utworzenia : 2016-08-27 18:59 | Ostatni komentarz 2016-09-09 00:34

angelaleo

2227 Odsłony
11 Komentarze

za parę dni mój synek skończy 4 miesiące . Podczas ćwiczeń lezenia na brzuszku główkę potrafi podnieść wysoko , ale zaraz zaczyna gryźć pięści. Największym " problemem" jest to, że rączki chowa zaraz do tyłu. Nie potrafi leżeć na zgiętych rączkach. Nie wiem czy to problem jest? czy niemowle w tym wieku nie powinno już leżeć na brzuszku TYLKO na zgiętych lokciach i podtrzymywać się tak ? mój potrafi tylko przez chwileczke tak. Również nie przewraca się na bok z brzuszka. Z plecków na boki potrafi .

2016-09-09 00:34

Ja również uważam, że każdy Maluch rozwija się w swoim tempie i nie ma co się martwić. Nie wszystkie dzieci szybko opanowują przewroty na brzuszek i z brzuszka na plecki. Z tym, że właśnie z brzuszka na plecki umiejętność przewrotu opanowuje troszeczkę później. Mój Synek leżąc na brzuszku też bardzo lubi co jakiś czas possać swoje piąstki.

2016-09-08 07:29

Każdy maluch rozwija się w swoim tempie, widocznie taka pozycja maluszkowi bardziej odpowiada. Nie ma co wymuszać innej, przyjdzie czas na resztę, Ładnie trzyma główkę, a i wnioskuję, że często leży na brzuszku chociaż chwilkę, to myślę, że nie ma powodu do paniki. A moja córa też często tak leżąc zajmowała się swoimi piąstkami :)

2016-09-06 10:43

Ja myśle ze niema się czym martwic mój mały ma prawie 8 msc a na brzuszku wytrzymuje max 5 min i npłacz byliśmy u lekarza ale stwierdził ze jak nauczyl się siedziec to jest poprostu jego prywatna sprawa poprostu nie lubi lezec na brzuszku i tyle nie zmuszac go

2016-09-01 16:36

Jeżeli coś cię niepokoi zgłoś się do pediatry i powiedz mu o swoich obawach . Albo umów się na wizytę u rehabilitanta ten sprawdzi czy wszystko jest ok i rozwieje twoje wątpliwości . A dziecko w jak najwięcej powinno przebywać na podłodze na puzzlach piankowych czy macie edukacyjnej . W ten sposób samo ćwiczy . My też z powodu Wzmożonego napięcia i asymetrii chodziliśmy na rehabilitację .

2016-08-30 02:23

Moja córeczka skończyła 4 miesiące i chętnie kładę ją na brzuszku, gdyż bardzo lubi tę pozycję. Na samym początku kładłam ją na brzuch mojego męża i masowałam jej plecki. Obecnie zapoznajemy się z matą edukacyjną, która świetnie nadaje się na naukę leżenia na brzuszku i przewracania się na bok.

2016-08-28 15:03

Dziękuję bardzo :)

2016-08-28 12:07

Witam, Myślę, że póki co nie ma się jeszcze czym martwić. Jeśli przekręca się na boki to bardzo dobrze. Pewnie nie długo opanuje pełny przewrót z brzucha na plecy. Na obrót z pleców na brzuch ma jeszcze czas, ta umiejętność przychodzi nieco później. W wieku 4 miesięcy dziecko powinno leżąc na brzuszku opierać się na przedramionach. Ale każde dziecko rozwija się w swoim tempie. W okresie pierwszych 12 miesięcy rozwój dziecka przebiega bardzo dynamicznie. Jeśli nie ma zbyt dużych odchyleń od normy to nie ma się czym przejmować. Myślę, że trzeba mu dać jeszcze chwilę :) Jeśli będzie Panią jeszcze coś niepokoiło proszę pisać. serdecznie pozdrawiam Marta Cholewińska-Dacka

2016-08-28 08:57

Ja z synkiem chodziłam na rehabilitację, właśnie z powodu wzmożonego napięcia mięśniowego. Gdy skończy 6miesiac powinien umiec przewracać się z brzuszka na plecy. Mój synek tego nie potrafił, dodatkowo jak Ewela pisze odchulal główkę, napinal nowgi i rączki. Pierwszy objaw zauważyłam ok 3miesiaca, synek nie interesował sie swoimi rączkami, nie bawił się zabawkami. Mówiąc o tym mamie to mama odpowiedziała że każde dziecko się inaczej rozwija i nie mam co na to zwracać uwagę.... Na brzuszku też wyginal główkę... ja wtedy byłam dumna ze taki silny jest.... Zgłoś się do pediatry i opowiedz mu co zauważyłaś.