Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

niegrzeczne dziecko w przedszkolu

Data utworzenia : 2017-01-05 23:28 | Ostatni komentarz 2017-01-28 12:26

Kenfuszka

2103 Odsłony
15 Komentarze

Witam mamusie. mam problem z moim 3 latkiem. ostatnio zostałam wezwana na dywanik do przedszkola. bylam w szoku gdy przedszkolanka powiedziala mi, ze syn bije, rysuje dzieci. W domu nie mam żadnych problemów z jego zachowaniem, jest spokojnym dzieckiem, nie ma problemów z zastosowaniem zasad jakie stosujemy w domu, jak i również w stosunku do młodszej siostry nie ma agresji. skąd te dwa oblicza u dziecka ? ?

2017-01-06 17:38

A może to bunt 3 latka. Nie wszystkie dzieci okazują go w domu bo wiedzą że nie wolno i są grzeczne, za to dokuczają w przedszkolu. Może też tak być że inne dzieci mu dokuczają bo jest nowy, ale wydaje mi się że w tedy by o tym w domu powiedział. Czasem też jest tak że dziecko zwyczajnie naśladuje innych. Dziecko widzi że inne dzieciaki tak się zachowują i w sposób przesadny sam też tak robi.

2017-01-06 13:22

Kenfuszka jeżeli synek w domu zachowuje się dobrze i tak samo dobrze traktuje siostrę to może któreś dziecko w przedszkolu go źle potraktowało, skoro dopiero dołączył do nowej grupy to może nie wszystkie dzieci przyjęły go dobrze, tylko któreś mu dokuczalo, a on się tylko broni w ten sposób.

2017-01-06 13:09

Kenfuszka,może twój synek nie może się odnaleźć w grupie starszych dzieci,może lepiej będzie się czuł w grupie rówieśniczej ,a agresja z jego strony to taka reakcja obronna.Porozmawiaj z synkiem i przede wszystkim z paniami w przedszkolu ,poproś by zwróciły uwagę na zachowanie innych dzieci w stosunku do twego synka

2017-01-06 09:18

jest najmłodszy i pewnie próbuje jakoś zaistnieć w grupie, wśród starszych dzieci i się tak zachowuje. Może też być tak, że starsze dzieci mu dokuczają i próbuje się bronić a panie tego nie widzą. Porozmawiaj z nimi, może dobrze by było, żeby był w grupie rówieśników, może wtedy się to wyciszy?

2017-01-06 08:10

Może zle czuje sie w tej grupie i stad takie zachowanie. Przede wszystkim Pani z przedszkola powinna obserwowac rozwój sytuacji, ona jest świadkiem tych zdarzeń i to ona powinna zaobserwowac o co chodzi.

2017-01-06 00:01

z synkiem bardzo dużo rozmawiam i tlumaczę ..skalada się tak, ze został dołączony do starszej grupy i jest tam najmłodszy. z Panią również rozmawialam i prosiłam o stały kontakt w rozwoju sytuacji.. synek opowiada zawsze o kolegach Ale tych ' zlych' ze jeden powiedział to, drugi tamto, trzeci zrobił to itp..

2017-01-05 23:51

Rozmawiałaś z synkiem na ten temat, dlaczego tak sie zachowuje? Moze warto dowiedziec sie dlaczego synek bije inne dzieci. Pani z przedszkola cos mówiła, kiedy tak sie dzieje? Czy na pewno bije dzieci bez przyczyny? Może mu dokuczaja, robią cos złośliwie, zabieraja zabawki, śmieją sie itd. Przyczym moze byc mnóstwo. Dzieci reaguja bardzo różnie, jedne płaczą, inne wycofuja sie i izoluja od grupy a jeszcze inne reaguja agresja. Dzieci, niezależnie od wieku potrafią robić przykrosc, nawet nie świadomie. Warto porozmawiac z synkiem, moze wytlumaczy. Moze coś go gryzie i dlatego tak reaguje, wyladowuje w ten sposob negatywne emocje. Mozesz porozmawiać tez z Pania z przedszkola, zeby poobserwowala zachowania dzieci, w jakich momentach synek bije kolegów. Skoro w domu jest grzeczny i tak sie nie zachowuje to trzeba sprawe wyjasni i wytlumaczyc synkowi, ze tak nie powinien robic.