Rozwój i wychowanie (747 Wątki)
Zmiana zachowania u 14 miesięcznego dziecka
Data utworzenia : 2016-11-30 12:24 | Ostatni komentarz 2016-12-04 21:04
Witam serdecznie. Chciałabym uzyskać poradę eksperta ponieważ nie mam pojęcia już co robić. Mój synek ma 14 miesięcy. Do tej pory był absorbujacym aczkolwiek radosnym dzieckiem. Od 2 miesięcy jednak jest zupełnie inaczej. Zaczęło się od częstych pobudek w nocy (mały w nocy je 3 razy po 150ml, próbowałam go odstawić pół roku temu od karmienia nocnego lecz skończyło się na tym że potrafił drzec się godzinami). Jednak teraz oprócz jedzenia są pobudki na picie i niewiadomo jeszcze co. Łącznie jest ich ok 10. Igor zaczyna bić inne dzieci. Oczywiście tłumaczę mu że nie wolno tak robić, ale potrafi popatrzeć się na mnie z usmiechem i znów uderzyć. Kilka dni temu wpadł dosłownie w szał gdy zmieniłam mu pampersa (wyginal się, kopał, płakał). Gdy po wszystkim wzięłam go na ręce i chciałam przytulić zrobił się czerwony ze złości na twarzy i zaczął mi wyrywać włosy z głowy. Jego "napady szału" są bardzo częste-potrafi godzinami siedziec i płakać albo rzucać się po łóżku lub podłodze. Ostatnio mam wrażenie że z pogodnego dziecka zrobił się mały terrorysta. Jedyne co go cieszy to gdy coś z czegoś spadnie, rzucanie zabawkami. Dodam, że jest zdrowy, aktualnie nie zabkuje, 3 razy dziennie je pokarmy stałe, 4 razy dziennie mm (ok 90ml i to nie zawsze), drzemka raz dziennie od 12-14.30, sen nocny od 20.30-7.00 (oczywiscie z przerwami). Harmonogram dnia ustalony. Co może być przyczyną takiego zachowania ? Jak sobie z tym poradzić i jak reagować? Pozdrawiam.
Sortowanie: