Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Zmiana zachowania u 14 miesięcznego dziecka

Data utworzenia : 2016-11-30 12:24 | Ostatni komentarz 2016-12-04 21:04

Roksana.Jablonska

882 Odsłony
2 Komentarze

Witam serdecznie. Chciałabym uzyskać poradę eksperta ponieważ nie mam pojęcia już co robić. Mój synek ma 14 miesięcy. Do tej pory był absorbujacym aczkolwiek radosnym dzieckiem. Od 2 miesięcy jednak jest zupełnie inaczej. Zaczęło się od częstych pobudek w nocy (mały w nocy je 3 razy po 150ml, próbowałam go odstawić pół roku temu od karmienia nocnego lecz skończyło się na tym że potrafił drzec się godzinami). Jednak teraz oprócz jedzenia są pobudki na picie i niewiadomo jeszcze co. Łącznie jest ich ok 10. Igor zaczyna bić inne dzieci. Oczywiście tłumaczę mu że nie wolno tak robić, ale potrafi popatrzeć się na mnie z usmiechem i znów uderzyć. Kilka dni temu wpadł dosłownie w szał gdy zmieniłam mu pampersa (wyginal się, kopał, płakał). Gdy po wszystkim wzięłam go na ręce i chciałam przytulić zrobił się czerwony ze złości na twarzy i zaczął mi wyrywać włosy z głowy. Jego "napady szału" są bardzo częste-potrafi godzinami siedziec i płakać albo rzucać się po łóżku lub podłodze. Ostatnio mam wrażenie że z pogodnego dziecka zrobił się mały terrorysta. Jedyne co go cieszy to gdy coś z czegoś spadnie, rzucanie zabawkami. Dodam, że jest zdrowy, aktualnie nie zabkuje, 3 razy dziennie je pokarmy stałe, 4 razy dziennie mm (ok 90ml i to nie zawsze), drzemka raz dziennie od 12-14.30, sen nocny od 20.30-7.00 (oczywiscie z przerwami). Harmonogram dnia ustalony. Co może być przyczyną takiego zachowania ? Jak sobie z tym poradzić i jak reagować? Pozdrawiam.

2016-12-04 21:04

Bardzo dziękuję za rady, na pewno z nich skorzystam. Do psychologa też się wybiorę ponieważ obawiam się że w późniejszym wieku te negatywne zachowania mogą się jeszcze pogorszyc. W naszym życiu nic w ostatnim czasie się nie zmieniło, przyznam że też szukałam w tym przyczyny. Oczywiście nieodpowiednie zachowania jak np. bicie są karane i na każdym kroku obserwuję synka co robi, żeby takie sytuacje nie miały miejsca zbyt często. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.

2016-12-04 18:22

Witam, to faktycznie zastanawiające co mogło się stać, że zachowanie zmieniło się aż tak bardzo i niepokojące. Do głowy przychodzi mi kilka rzeczy: - być może synek wszedł w okres buntu 2 latka, który co prawda zwykle zaczyna się ok. 15-18 miesiąca, ale zawsze mogą być od tego jakieś odstępstwa; - być może synek ma jakieś pasożyty - one potrafią narobić w organizmie wiele zamieszania i sprawić, ze dziecko staje się nadpobudliwe, ruchliwe, ma zmienne nastroje; - może pod względem sensoryki coś się zmieniło? - być może dzieje się coś innego w organizmie - warto powiedzieć o tym pediatrze. Jeśli mówi Pani, że nigdy wcześniej nie pojawiały się zachowania w takim nasileniu to do głowy przychodzą mi na tą chwilę powyższe powody. Myślę, że dobrze by było, abyście się udali się do poradni psychologiczno - pedagogicznej na konsultacje z psychologiem. Trzeba bardziej szczegółowo porozmawiać, aby znaleźć powód zmiany zachowania. Poprzez forum, nie uda się tego zrobić. A trzeba działać bo zachowania są niepokojące. Na tą chwilę to co mogę podpowiedzieć to na pewno reagować karcąco na nie właściwe zachowania syna, tak aby dostawał jednoznaczną informację, że takie zachowanie jest nieodpowiednie. Warto zadbać o wyciszanie syna przed snem - spokojniejsze rozmowy, zabawy spokojniejsze, wyłączony telewizor, czytanie książeczek, masażyki (masować w zdecydowany sposób, dociskając niż delikatnie muskając). Można zaproponować zabawy uciskowe np. naleśnik (zawijanie synka w kocyk) czy kanapka (ugniatanie poduszką). W ciągu dnia można z synkiem bawić się w takie zabawy żeby się zmęczył np. przepychanki, ciągnięcie w kocu, zawijanie w koc i żeby się wydostał sam. Skakanie, zabawa balonem, wspólne tańce, dłuższe spacery (w miarę możliwości). Warto też pamiętać aby dookoła dość mało się działo - zrezygnować z wizyt w centrach handlowych, włączać telewizor wieczorem itp. Czyli dużo wyciszania, mocnego masażu - ucisków. Można się wybrać na konsultacje do terapeuty integracji sensorycznej. Mógłby podpowiedzieć i pokazać jak się bawić z synkiem, żeby móc go wyciszać. Dzieci mogą też reagować taką zmianą zachowania na zmiany, które zachodzą w ich życiu. Może coś takiego miało miejsce u Państwa? W razie pytań proszę o kontakt i serdecznie pozdrawiam, Marta Cholewińska-Dacka