Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Dziecko chwyta wszystko lewą ręką

Data utworzenia : 2016-09-28 21:33 | Ostatni komentarz 2017-01-05 10:59

Ewelina.Sz

4101 Odsłony
28 Komentarze

Ostatnio zauważyłam, że córka (10 m-cy) chwyta wszystko lewą rączką, kiedy bierze jakąś zabawke itd, albo kiedy jej cos podaje to też wyciąga lewą. Teraz staram sie jej przekladac rzeczy w prawa reke, ale kiedy nie pilnuje tego to robi po swojemu. Wiem, że to nie jest koniec świata ani żadna choroba, ale nie ukrywajmy, ze ludzi leworecznych jest garstka co za tym idzie przedmioty zycia codziennego sa przystosowane dla osob praworecznych i czasami jest problem. Najgorzej dziecko odczuwa to w szkole, pisanie, przybory szkolne (teraz niby robia takowe dla leworecznych ale nie wiem czy sa dostepne w zwykłych sklepach). Czytałam, że już przed pierwszym rokiem życia pojawiaja sie pierwsze oznaki, ale tak naprawde dopiero w pozniejszych latach można to stwierdzić na pewno. Nie chce sie martwic na zapas i bezpodstawnie wiec licze na Waszą pomoc. Czy miał ktoś podobny przypadek? Możliwe, że córka "przerzuci się" jeszcze na prawą rękę? Macie jakieś doświadczenia z tym związane?

2016-09-29 05:23

To prawda nie powinno sie przekladac rzeczy z raczki.mozna sprobowac ale delikatnie.jedli mala nadal bierze w lewa raczke lepiej tak zostawic.widocznie prawa strons jej mozgu jeslepiej rozwinieta.czesto leworecznosc jest ddziedziczna.moj brat jest leworeczny i nigdy mu to specjalnie nie przeszkadzalo.

2016-09-28 21:58

Mojej siostrze udało się przekonać swoją córeczkę do prawej rączki.Podobno jest to nie zalecane przez lekarzy. Tak naprawdę w niczym leworęczność nie przeszkadza,tylko wyróżnia od innych.Możesz próbować i przekładać np.zabawki z lewej rączki do prawej.Na przykładzie mojej siostrzenicy da się to zrobić. A moja koleżanka była chyba oburęczna,bo lewą ręką pisała, a pozostałe rzeczy robiła prawą.

2016-09-28 21:48

Dzieki, nie wiem czemu moja wyszukiwarka pokazała mi 0 wyników:/ biore sie za czytanie:)

2016-09-28 21:42

http://lovi.pl/pl/forum/5/5173/1 Mam nadzieję że porady mam które znajdziesz w podanym wątku będą pomocne :)