Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Leżenie na brzuszku

Data utworzenia : 2016-08-27 18:59 | Ostatni komentarz 2016-09-09 00:34

angelaleo

2221 Odsłony
11 Komentarze

za parę dni mój synek skończy 4 miesiące . Podczas ćwiczeń lezenia na brzuszku główkę potrafi podnieść wysoko , ale zaraz zaczyna gryźć pięści. Największym " problemem" jest to, że rączki chowa zaraz do tyłu. Nie potrafi leżeć na zgiętych rączkach. Nie wiem czy to problem jest? czy niemowle w tym wieku nie powinno już leżeć na brzuszku TYLKO na zgiętych lokciach i podtrzymywać się tak ? mój potrafi tylko przez chwileczke tak. Również nie przewraca się na bok z brzuszka. Z plecków na boki potrafi .

2016-08-28 08:09

Napięcie objawialo się tym, że synek wyginal się, odchylal główkę mocno do tyłu, tak, że karmiąc go nie mogłam go utrzymać żeby nie odginal główki. Tak samo napinaly mu sie mięśnie raczej i nóżek, nie rozluźnial ich tylko tak jakby nerwowo prostowal. Gdzieś czytałam właśnie, że dziecko w piątym miesiącu nie musi nawet jeszcze przewracac się z pleckow na brzuszek tylko ważne żeby podejmowalo próbę przekraczania się, a jak właśnie pisałam wcześniej na przewroty e druga stronę ma jeszcze czas.

2016-08-27 23:02

A jak objawiało sie u Pani dziecka to napięcie ?

2016-08-27 22:35

Ja chodzę na rehabilitację z dzieckiem z tego powodu, że miał wzmożone napięcie mięśniowe . Na ostatniej wizycie (ma 5miesięcy) pani rehabilitantka mówiła, że to za wcześnie żeby dziecko przekrecalo się z brzuszka, także na wszystko przyjdzie pora, nie ma się co przejmować:-)