Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Dziecko gryzie

Data utworzenia : 2016-07-18 13:33 | Ostatni komentarz 2016-11-24 07:07

myszek017

2029 Odsłony
20 Komentarze

Witam nie wiem czy był już taki wątek ja takiego nie znalazłam :) moja 18 miesięczna córka gryzie i się cieszy z tego. Próbuje jej wytłumaczyć ze mnie to boli ze tak nie wolno ze nikt tak nie gryzie itd no czasem przestaje a czasem jeszcze bardziej zaczyna nie wiem co mam wtedy robić. Stawiałam ja w kącie ale tego jęszczę nie rozumie cieszy się w kącie jak wyjdzie to znów gryzie czasem przestaje. Uprzedzam nie jest tak cały czas ale raz dziennie jej się zdarza mieć taki atak nie wiem czemu. Jak temu zaradzić czy to z powodu ząbkowania ? Czy chęć zwrócenia na siebie uwagi ? Ale ona cały czas jest na mojej uwadze zawsze jesteśmy razem.

2016-07-18 17:43

To dobrze,że nie gryzie innych ,bo i tak się zdarza.... Moja córcia ewidentnie tak robiła jak wychodziły jej ząbki.A jedną sytuację pamiętam,gdzie ze złości tak mnie pogryzła na ręce,że wszystkim musiałam się tłumaczyć co mi się stało. Myszek 017-Twoje dziecko niedługo wyrośnie z tego.Dzieci poprzez gryzienie wyrażają swoje emocje,których nie potrafią uwolnić inaczej.Wiem,że to nie jest przyjemne i dlatego tłumacz dziecku,że nie ma tak robić ,bo to Cię boli.

2016-07-18 15:22

Znam dużo dzieci, właśnie tak 1, 5 roku, 2 letnich, które gryzą lub szczypią. Nieraz robią tak, żeby zwrócić na siebie swoją uwagę, albo są złe że czegoś się im odmawia. Należy dać do zrozumienia dziecku, że tak nie wolno. I za każdym razem powtarzać. Dziecko musi wiedzieć, że takim zachowaniem nic nie wskóra.

2016-07-18 14:18

Dobry pomysł z tym zapisywaniem może uda znaleźć mi się przyczynę i zaradzić temu. Na szczęście nie gryzie innych bo ma dużo kontaktu z dziećmi to chyba zapadła bym się pod ziemię . Dziękuję ja nie mogłam znaleźć wątku o gryzieniu tylko w sumie tam inny przypadek :)

2016-07-18 14:00

Być może Twoja córka w ten sposób okazuje emocje, gdyż często małe dzieci nie do końca wiedzą, jak wyrażać uczucia. Dziecko może też reagować tak na wszelkie zmiany, wyrażać w ten sposób frustrację, czy irytację, że nie osiągnęło tego, co chciało. Może zdarza się to w sytuacji, kiedy mała jest zmęczona, głodna lub ma za dużo bodźców? Na początek radzę zapisywać kiedy mała gryzie, o jakiej porze dnia najczęściej, co robiła chwilę wcześniej, itp. Jeżeli uda się znaleźć przyczynę gryzienia, to będzie można zapobiegać takim sytuacjom. Jeżeli przyczyną byłyby zęby, to myślę, że mała gryzłaby również różne przedmioty. Jeżeli dojdzie już do ugryzienia, to odsuń Ją od siebie i stanowczo powiedz: Nie wolno! Nie przytulaj, nie bierz na ręce, najlepiej wyjdź do innego pokoju. Często chwal małą za dobre zachowanie Być może ten wątek Ci pomoże: http://lovi.pl/pl/forum/7/3696/1