Rozwój i wychowanie (747 Wątki)
Fizykoterapełta i dziwne ćwiczenia
Data utworzenia : 2016-01-08 23:58 | Ostatni komentarz 2016-01-12 18:40
Witajcie Mam do was ważne pytanie. Wczoraj byłam z córeczką na badaniu gdyż mała przez ostatnie miesiące nosiła poduszkę ortopedyczną Frejki na dysplazje bioderka. Badanie wykazało że bioderko rozwija się prawidłowo. Pani fizykoterapełtka sprawdziła jak rozwija się córeczka jej odruchy napięcie mięśniowe itd... Oczywiście wszystko jest w porządku ale jedna rzecz która nie daje mi spokoju to ćwiczenia które zleciła nam doktor , a mianowicie : -sadzanie córeczki żeby dotykała rączkami stupek -kładzenie na nochach rodzica przedtrzymanie drugą nóżek żeby podpierała się rączkami i ćwiczyla mięśnie i podpieranie. -podnoszenie dziecka bokiem za rączkę żeby się podpierała i podnosiła do siadu. -oraz przewroty z brzuszka na plecy( i jeszcze jedno ćwiczenie którego nie potrafię opisać.) -noszenie przodem do świata żeby wyciagala rączki do przodu a nie na boki. Mam nadzieję że dość precyzyjnie to opisałam.Szczerze jestem tym przerażona , córeczka ma 5 miesięcy dopiero co nauczyła się trzymać stabilnie główkę. Czy takie ćwiczenia są dla niej odpowiednie? Nie będą miały wpływu na mięki kregosup? Czy to sadzenie to nie za wcześnie? Proszę o poradę bo nie wiem co robić. Niby to lekarz ale nie jestem pewna tych metod.
Sortowanie: