Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Chodzenie w chodziku

Data utworzenia : 2015-02-01 21:11 | Ostatni komentarz 2017-11-08 21:28

Agusia8

11626 Odsłony
210 Komentarze

Szukałam tego wątku,ale nie mogłam go nigdzie znaleźć jeśli jest gdzieś podobny wątek to przepraszam i bardzo proszę napisać gdzie mogę znaleźć taki wątek.Chciałabym się doradzić,czy wkładanie 7 miesięcznego dziecka do chodzika i czy wogóle "chodziki "są dobrym pomysłem do nauki chodzenia..czy lepiej nie uczyć tak dzieci,bo słyszałam że przez to potem mogą być problemy z nóżkami i że jest to nie zdrowe...

2015-02-01 21:51

Ja akurat jestem przeciwna chodzikom. Niech dziecko samo zacznie chodzić, bez różnych wspomagaczy. Wtedy będzie wiadomo, że całe jego ciałko jest na to przygotowane.

2015-02-01 21:39

Absolutnie nie powinno się korzystać z chodzików. Na ostatniej rehabilitacji rozmawiałam na ten temat z rehabilitantką i powiedziała że chodziki przynoszą więcej złego niż dobrego i że ona jest przeciwnikiem tych wynalazków natomiast motywuje dzieci aby jak najwięcej raczkowały a później samodzielnie chodziły. Dzieci które są wkładane do chodzików nienaturalnie odbijają się paluszkami u nóg i nie uczą się prawidłowego ułożenia stóp podczas chodzenia a poza tym ich ciało jest w nienaturalnej do chodzenia pozycji.