Rozwój i wychowanie (747 Wątki)
dziecko nadaktywne ruchowo
Data utworzenia : 2014-12-14 18:44 | Ostatni komentarz 2015-01-08 16:26
Już w czasie ciąży moje dziecko bardzo mocno się wierciło, rozpychało w brzuchu. Jestem osobą szczupłą, miałam cholestazę, leki i ścisłą dietę, myślałam więc, że maleństwo ma mało miejsca i to dlatego. Kiedy przyszło na świat wcale się to nie zmieniło. Już miesięczny bobas pedałował nóżkami, prężył się, rozciągał. Teraz dziecko skończyło trzy lata. Cały czas jest bardzo aktywne fizycznie. Interesuje się zabawami typu ćwiczenia, bieganie, taniec, skakanie. Bardzo rzadko skupia się na czymś spokojnym, jak puzzle czy malowanie-takie czynności lubi,ale wykonuje je krótko. Nawet w nocy, kiedy śpi (od urodzenia) wierci się po całym łóżku. Położne mi powiedziały, że dziecko ma taki charakter. Myślałam, że ta aktywność i nocne płacze to wynik jeszcze słabo rozwiniętego układu nerwowego. Ale teraz, gdy mam drugie dziecko i jest ono zupełnym przeciwieństwem pierwszego to już sama nie wiem. Drugie dziecko diagnozował neurolog, bo jest raczej za mało aktywne i stwierdził, że wszystko jest w porządku. Czy powinnam się martwić? Czy taka nadaktywność ruchowa może być pierwszym symptomem ADHD-czytałam, że ADHD można zdiagnozować dopiero u dziecka w wieku szkolnym ok7 roku życia?
Sortowanie: