Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Dyspraksja - syndrom niezdarnego dziecka

Data utworzenia : 2014-04-01 22:03 | Ostatni komentarz 2014-04-02 21:40

konto usunięte

4840 Odsłony
3 Komentarze

Słyszałyście o czymś takim? Może któraś z Was miała z tym do czynienia albo Wasi bliscy? Co to jest i czym się objawia?

2014-04-02 21:40

Mraczek ja też o tym nie słyszałam do wczoraj kiedy to znalazłam artykuł na ten temat szukając czegoś do RM.

2014-04-02 10:49

Ja pierwszy raz się z tym spotykam z takim określeniem bo wiadomo że niektóre dzieci radzą ze wszystkim sobie rewelacyjnie a inne troszkę gorzej. Pokusiłam się i przeczytałam artykuł który znalazła i zachęcam zainteresowanych. http://wdobrychstosunkach.pl/dyspraksja-czyli-syndrom-niezdarnego-dziecka.html

2014-04-01 22:06

Dzieci mające tę chorobę mają najczęściej problem z wykonywaniem precyzyjnych i złożonych czynności m.in. z uczeniem się, planowaniem prostych dla zdrowych ludzi ruchów takich jak np. mycie rąk czy posługiwanie się sztućcami. Trudność sprawia im też wypowiadanie się, odbieranie bodźców zmysłowych, myślenie czy pisanie. Na dyspraksję mogą wskazywać różne czynniki, np.: - dziecko później uczy się turlania, siadania, chodzenia i mówienia w porównaniu z rówieśnikami, - nie umie biegać, podskakiwać, łapać i rzucać piłki, często się przewraca, - nie potrafi bawić się w rozpoznawanie i sortowanie, słabo rysuje i trzyma kredkę. Takich sygnałów jest więcej.