Rozwój i wychowanie (747 Wątki)
Jak zrekompensować dziecku brak dziadków?
Data utworzenia : 2019-02-08 20:16 | Ostatni komentarz 2019-06-04 13:17
Witam, Założyłam ten wątek z myślą o porady na przyszlość, być może któraś z Was również ma podobną sytuację i podpowie mi jak sobie radzicie. Przechodząc do sedna-moi rodzice mieszkają daleko za granicą, natomiast rodzice męża nie żyją. Dziadkowie poznali swoją wnuczkę kiedy przyszła na świat, natomiast już po 2 tygodniach musieli wrócić spowrotem zagranicę i bardzo rzadko- pomimo wielkich starań, udaje im się przyjechać na urlop do Polski. Moja córeczka co prawda ma dopiero 6 miesięcy i nie rozumie jeszcze sytuacji, ale kiedy rozmawiam z rodzicami przez telefon poznaje ich głosy a kiedy kontaktujemy się internetowo przez kamerkę poznaje ich twarze i się uśmiecha. Wiadomo obecność i pomoc dziadków jest również ważna, ale póki co dajemy sobie radę. Najbardziej obawiam się przyszłości, kiedy z wiekiem moja córka będzie rozumieć coraz więcej i będzie po prostu za nimi tęsknić i o nich pytać.. Wiadomo- dzień babci i dziadka czy urodziny..Nie wiem jak to wszystko pogodzimy. My narazie nie możemy sobie pozwolić na podróż do nich w odwiedziny, myślę, że w przyszłości się uda jakoś to ogarnąć, jednak to i tak nie jest rozwiązanie na stałe. Wiem, że nigdy w 100% nie uda nam się zrekompensować córce ich nieobecności, ale może chociaż w niewielkim stopniu nie dawać jej tego aż tak odczuwać..
Sortowanie: