Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Zmiana trybu dnia

Data utworzenia : 2018-12-29 18:15 | Ostatni komentarz 2019-01-02 15:38

E.Bieszczad

1290 Odsłony
17 Komentarze

Hej, mam problem. Wiem że każde dziecko jest inne, każde wychowuje się i rozwija inaczej aczkolwiek może rozwiejecie moje zmartwienia. Mam 16 miesięczną córeczkę która jeszcze do nie dawna spała 2 razy w ciągu dnia jak wstała o 9 to szła spać między 11 a 12 wstawala koło 13 a później 16-17 do 18 . Po tych drzemkach przesypiała od 21-22 całe noce. Teraz nie wiem jak sobie z nią radzić i skąd ta nagła zmiana bo od kilku dni śpi w ciągu dnia tylko raz koło 15-16 i nie zawsze prześpi nawet 1h. W nocy raz przesłała całą, a tej nocy budziła się non stop na picie. Żeby tego było mało bardzo mało je jak na jej dotychczasowe możliwości. Może ktoś podpowie czy zacząć się martwić czy po prostu zmienia sobie tryb dnia i potrzebuje do tego czasu? Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi ☺️

2019-01-02 15:38

I szczerze powiedziawszy doszłam przez to również do wniosku że nic nie powinno się robić na siłę, wystarczy odrobina cierpliwości i opanowania a dziecko powoli i stopniowo samo dochodzi do siebie i jak wszystko inne i to musi przyjść z czasem.

2019-01-02 14:39

Dziękuję za informację, całe szczęście już drugi dzień śpimy już tylko raz w ciągu dnia 2 godzinki i chodzimy spać koło 21. To że równomiernie zaczęła przechodzić bunt dwulatka wcale nam nie pomaga i jestem tego świadoma już od miesiąca ale z tym jeszcze jakość sobie radzimy. Wystarczyło zmęczy bardziej jednego dnia, po tym jak dwa dni wcześniej wstawała o 11:30 chodziła spać o 14-16 później od 20-21:30 i impreza kończyła się i niej dopiero w okolicach 2 w nocy a po tym już drugi dzień wstaje około 9-10 kładzie się spać o 14, przesypia mi 2 godzinki i chodzi spać koło 21. Taki układ mi pasuje tylko trzeba będzie sobie zadbać o to żeby nie wypadła w najbliższym czasie z tego rytmu

2019-01-02 11:39

Witam, Przychodzi taki moment u dziecka kiedy jest "rozjazd" z tymi drzemkami - jedna za mało a dwie za dużo. Jak obserwowałam dzieci, które to przechodziły (w tym swoje osobiste) to w tym czasie zachowywały się trochę jak zakręcone. Marudne, drażliwe, pobudzone, same nie wiedziały czego chcą. Takie przejście jest indywidualne dla każdego dziecka jeśli chodzi o moment pojawienia się i czas trwania. Taka stabilizacja zwykle powinna trwać do ok. 2 tygodni. Potem będzie się stopniowo normowało. W tym czasie potrzeba więcej cierpliwości. A z tego co piszesz to będzie potrzebne jej jeszcze więcej bo zaczyna się u was okres buntu dwulatka. On może się pojawiać między 15 a 20 miesiącem życia dziecka. Jest to normalne, świadczy o prawidłowym rozwoju i trzeba się z tego cieszyć, chociaż dzieciaki zaczynają wzbudzać w tym okresie tyle emocji u rodziców, że nie którzy chcieliby zamknąć drzwi i nie wracać. Trzeba przetrwać, zacisnąć zęby. Ale uwaga to nie znaczy, że należy ustępować, pobłażać. Zaczyna się czas intensywniejszej nauki co wolno a czego nie i umiejętnego stawiania granic. Trzeba mieć z tyłu głowy z czego te zaczepne i przekorne zachowania wynikają, ale jednocześnie na nie właściwie reagować. Pisz do nasz E.Bieszczad jak u Was przebiega ten proces i jak wygląda sprawa ze spaniem. Pozdrawiam serdecznie, Marta Cholewińska-Dacka

2019-01-01 09:50

A próbowałaś wcześniej ją budzić? Bo na 16 miesięczne dziecko Twoja córa naprawdę bardzo dużo spała do tej pory, myślę, że w tym.momencie po prostu przestawia się na ''normalną'' ilość snu dla dziecka w jej wieku. Dziwne, że jak.zasnęła o 20 to nie spala do rana, ale pewnie po prostu była wyspana, bo wcześniej dużo spala. Tak jak ktoś tam radził wcześniej powinnaś budzić ja rano, moim zdaniem tak ok 7, żeby była szansa na standardowa drzemkę ok 12, a potem pójście spać 19-20. Niestety to może trochę potrwac, choć jak.ja wcześniej obudzisz, to powinna iść wcześniej spać w dzień, więc automatycznie wszystko powinno się przestawić. No i pod wieczór musisz robić wszystko, by za wcześnie Ci nie zasnęła.

2019-01-01 02:25

Zęby dopiero co przeżyliśmy i to 3 trójki na raz, pierwsza gorączka przy ząbkowaniu i nerwa, to był jedyny moment kiedy nie mogła spać, nawet nie przez ból zębów, co głowy od gorączki. Im dalej w las tym bardziej mam wrażenie że walczy sama ze sobą. 1 drzemka w ciągu dnia mało, 2 za dużo bo śpi koło 13-14 nawet i do 16 a później o 20 do 22 i impreza drugi dzień już do 2 w nocy. Kiedyś już tak miała ale trwało to 3 dni że szła spać tylko raz i potem był problem. Z tym że teraz trwa to już około tygodnia, szukam non stop nowych sposobów na to jej unormowanie, ale nic nie pomaga. Najgorsze jest to że jeszcze bym to wszystko przetrzymała i nie byłoby problemu gdyby nie fakt że jestem w 7 miesiącu ciąży i marzy mi się spanie czy chwila odpoczynku a przy niej jest to nie możliwe w tym momencie

2018-12-31 11:34

Hmmm u mnie takie objawy zazwyczaj towarzyszyły jak małemu szły zęby , czyli brak apetytu i niespokojny sen. Mój syn ma 14 mc i przez większość czasu przesypia noce a są właśnie i takie że się budzi co godzinę, wydaje mi się że to właśnie przez zęby bo ciągle mu jakieś wychodzą ..

2018-12-30 22:26

E.Bieszczad...patrzac jak bylo u mnie to u mnie tez byl jeden tryb i wiedzialam kiedt synek ma pore na jedzenie, spanie itd..ale trwo to np. Do roku potem od roczku do ok. 2lat byl inny tryb i później znow 3tryb, mimo ja nic nie zmienialam, wszystko robilam jak zawsze nawet w podobnych porach wychodzilam z synkiem na spacer, i tez mnie to martwilo bo pierwszy etap synek chodził spac np. Ok. 21 potem ok. 9 sie budzil potem szedl spac ok. 11 potem ok. 15-16. A drugi etap to chodzil spac o 20ale wstawal o 6rano i wszystko sie zmienilo i tak juz zostało a co do picia w nocy to na ok. rok synek budzil sie po 2razy do jedznia i ok. 2razy albo wiecej do picia a tak naprawde dop na dwa latka przespal cala noc..wieczne budzenie sie bo albo jeść. zeby jeszcze synek ma azs i non stop sie budzil bo swedziala go skora..ale teraz przynajmniej mamy juz na to maści..i jest lepiej...ale watpie ze ten tryb sie wróci chyba ze u was zie wróci bo u mnie byly 3etapy ..ale szybko sie nauczylam ze tak ma byc.a wiadomo czym większe dziecko tym czasem mniej zje, ma wiecej ruchu, wiecej chce sie pic, zwlaszcza jak przyjdzie lato czy tez poprostu juz potrzebuje mniej snu...u mnie przynajmniej tak bylo...ale u Ciebie moze byc inaczej..

2018-12-30 20:29

Będziemy próbować wszystkiego byle znaleźć złoty środek i wrócić do normy, bo jestem świadoma tego że to co teraz się dzieje nie jest dla niej wcale dobre