Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Moje dziecko próbuje mnie uderzyć

Data utworzenia : 2018-12-28 15:58 | Ostatni komentarz 2019-01-03 10:12

karolina213

656 Odsłony
5 Komentarze

Mam taki problem mój synek ma 14 miesięcy ogolnie jest kochanym i naprawdę grzecznym dzieckiem. Niestety od pewnego czasu jak czegoś chce i nie chce mu dac lub coś mu się nie spodoba próbuje mnie uderzyć lub ugryźć. Ostatnio dość mocno ugryzl synka mojej siostry który zabierał mu zabawki. Próbuje mu tłumaczyć ze tak nie można, przerywam z nim zabawę lub nie reaguję ale to wogole nie pomaga. Jak powinnam prawidłowo reagować w takich sytuacjach. Problem tez jest to ze potrafi bić głową w szafkę albo podłogę gdy się denerwuje.

2019-01-03 10:12

Dziękuję bardzo na pewno spróbujemy tych sposobów.

2019-01-02 11:29

Witam, Małe dzieci więcej przekazują nam informacji o swoich emocjach w sposób niewerbalny niż werbalny, bo to jest dla nich jeszcze za trudne. Dlatego aby wyrazić niezadowolenie czy to że czegoś nie chcą pokazują to uderzając, zrzucając rzeczy itp. Oczywiście nie jest to jedyny powód takiego zachowania dziecka. Gdy pojawiają się w dziecku silne emocje to takie silnie ekspresyjnie ich wyrażenie oprócz samego sposobu na ich wyrażenie może też dawać możliwość ich wyładowania. Może być jednak tak, że powodem są pewne trudności z przetwarzaniem bodźców z czucia głębokiego - już tłumacze o co chodzi. Mowa o jednym z systemów, który w integracji sensorycznej nazywamy systemem proprioceptywnym (czyli czucie głębokie). Chodzi o to jak przetwarzane są bodźce z naszych mięśni, ścięgien, więzadeł. Niektórzy słabiej je czują i lubią intensywniejsze doznania. To tak w bardzo dużym skrócie, żeby bardziej przybliżyć temat. U dzieciątka 14 miesięcznego może to wynikać z zaburzeń w pracy tego systemu, ale nie koniecznie. Jeśli takich sytuacji będzie dużo i będą one uciążliwe, będzie pojawiało się rzucanie przedmiotami, ściskanie innych, uderzanie główka i inne intensywne zachowania warto udać się do terapeuty SI, który sprawdzi czy to kwestia zaburzeń integracji sensorycznej i przekaże zalecenia czy stwierdzi że powód takich zachowań jest inny. Karolina-213 to co warto na tą chwilę zrobić to dać synkowi więcej mocnych bodźców poprzez np. mocne masaże (uciskanie całego ciałka), oklepywanie całego ciałka, opukiwanie palcami główki synka, zabawy w "naleśnika" czyli zawijanie go ciasno w koc (choć nie zawsze ta zabawa przy zapotrzebowaniu na silne bodźce się dzieciom podoba, kwestia sprawdzenia), masaże różnymi mocnymi fakturami np. piłką "jeżyk". Takie zabawy warto robić codziennie. Jeśli będziesz miała jakieś pytania to pisz :) Pozdrawiam serdecznie, Marta Cholewińska-Dacka

2019-01-02 10:33

Mały chodzi do żłobka więc ciężko stwierdzić jak bardzo aktywnie spędza tam dzień. Zawsze wychodzą na dwór oprócz dni gdy pada deszcz. Ja jestem w domu od 17 i oprócz zjedzenia przezmnie obiadu cały ten czas do jego spania się z nim bawie. Oczywiście mu tłumaczę ale nie daje to nic.

2018-12-31 14:01

Musisz wymyślić jakiś sposób na rozładowanie agresji i napięcia. Na pewno rozmowa, rozmowa, rozmowa. Może młody ma za mało aktywności w ciągu dnia, albo potrzeba mu jeszcze wiecej uwagi?

Konto usunięte

2018-12-29 21:26

Pamietam jak dziewczyny tu na forum pisały, ze chlopcy wlasnie czesto tak mają, ze uderzaja głowkami o meble, sciany itp. Ze to taki etap z ktorego kazde dziecko wyrasta. Mozesz zabezpieczyc te newralgiczne miejsca, w ktore synek uderza gdy sie wkurzy, oblozyc poduszkami szafke czy podloge, aby nie zrovil sobie krzywdy. Wiem, ze to prozaiczne, ale trzeba dziecku duzo tłumaczyc. Ono wbrew pozorom moze sporo zrozumiec. Mam nadzieje, ze wypowiedza sie mamy, ktore miały identyczny problem i zaradzily sytuacji.