Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Nauka siadana na nocnik

Data utworzenia : 2018-07-19 09:09 | Ostatni komentarz 2018-12-13 22:02

Olga.Cudak

2136 Odsłony
28 Komentarze

Jak nauczyć dziecko siadania na nocnik ? Moja córka ma już 2 i pół roku i nie chce siadać na nocnik już wiele metod stosowałam ale staram się za mocno nie naciskać.

2018-12-13 22:02

U mnie był ten sam problem. W domu dwa rodzaje nocników jeden z melodyjką, drugi w spadku od mojej chrześnicy. Prób odpieluchowania w tym roku podjęliśmy 4. Ostatecznie zdając sobie sprawę, że jestem w ciąży i będzie mi coraz ciężej zmieniać pampersy synkowi , a może i za chwilę dwojce dzieci, przerazilo mnie to. Pewnego dnia wzięłam dywan, na łóżko położyłam podkłady, kupiłam nakladke i podest do wc , naszykowalam majtki, skarpetki i spodnie i... zdjelam pampersa. Oczywiście była katastrofa. Nocnik na widoku w pokoju, ale nic to nie dawało, sikal i tak. Trwało to chyba z tydzień, ale wreszcie zaskoczył. Zrobiłam z tego zabawe, że fajnie jest siusiac i potem samemu splukac wodą. Mąż miał swoją teorię i mówił, żeby Synek pokazał mu jak się gasi pożar, a gdy udało sie zrobić kupę to mąż ruszał deską sedesowa i głosem kibelka dziękował za kupkę.

2018-09-10 11:45

Martyna.Kapla ja miałam tak przez jakiś czas z młodszym synkiem. Siku już wołał i robił na nocnik, sam wołał i nie musiałam mu o tym przypominac, ale kupe robił w majtki i podobnie jak u Ciebie, tzn chował się gdzies za firanką i robił w majtki, też nie wołał. Nawet jak widziałam, że zaczyna robić kupe, wołałam go do toalety czy na nocnik to się wręcz buntował i nie chciał, dawałam mu w końcu spokój i zostawiałam samego. Zaczełam się wczytywać w tematykę, tym bardziej, ze kiedyś kiedy jeszcze pracowałam w jednym klubie malucha byl 3 latek, który notorycznie robił kupe w majtki, siku na toalete, ale kupy nie i sie przestraszyłam, ze mój co prawda dopiero 2 latek, ale może mu sie to znacznie wydłużyć. Bardzo wazne jest aby wspierać dziecko i dużo mu tłumaczyć, pokazywać brzuszek,uczyć, ze jak poczuje, że chce mu się kupe to trzeba siadać na nocnik albo na kibelek z podkładką czy bez (mój młodszy w ogóle nie korzystał z podkładki, trzymał się), ważne, że jak np zrobi kupe w majtki to nie krzyczeć w tym momencie na dziecko, nie denerwować się, bo dziecko moze skojarzyć robienie kupy z czymś nie fajnym, stresującym i jeszcze bardziej sie zablokować. Jak dziecko zrobi kupe w majtki to trzeba mu na spokojnie wytłumaczyć, że jest już taki duży, że powinien siadać na nocnik, że mama teraz musi prać to wszystko a jakby zrobił ładnie kupe na nocnik to by pomógl mamie i nie musiałaby tyle prać. zarówno dla dorosłego jak i też dla dziecka czynność robienia kupy to coś jednak osobistego, prywatnego, może stresującego jak są zaparcia a dzieciom niestety czesto to się zdarza i dlatego tak sie chowają za tą firanką a jak na nie jeszcze np dodatkowo krzyczymy to wszystko to sie nasila (oczywiście nie mówie, ze Ty Martynka krzyczysz, tylko pisze tak ogólnie) Mój starszy z kolei synek tak ma, że on kupy w przedszkolu nie zrobi, bo jest tam za dużo ludzi, jest głośno, nie ma tej dyskrecji i ok, ja go nie zmuszam, robi albo przed albo po przedszkolu. Wracając do kupy w majtkach, czytałam, ze nie dobrze jest właśnie tak chodzić za dzieckiem, pytać się co jakis czas, czy chce kupe, czu już itd, bo to je jeszcze bardziej stresuje i jeszcze bardziej blokuje a co za tym idzie jeszcze bardziej bedzie się chowało za tą firanką. Spróbuj to odpuścić, tylko jak bedziesz widziała, ze chce mu sie kupe i zaraz sie zacznie akcja robienia to, zaproponuj może raz nocnik lub kibelek a jak sie nie zgodzi pozwól mu stanąć za tą firanką (ja tak zrobiłam, odpuściłam i pozwoliłam mojemu pójść gdzie chce, bo wiedziałam, ze i ta,k nie usiądzie) potem jak zrobił tak jak napisałam powyżej, porozmawiam na spokojnie, że warto aby poszedł do toalety, kluczowy tutaj własnie jest spokój, bo wtedy dziecko najwiecej zrozumie. Tutaj wazne też jest to, żeby sam nauczył sie tej samokontroli i sam wiedział kiedy ma pójśc zrobić tą kupę, można delikatnie pokierować, ale nie chodzić za dzieckiem krok w krok, jeśłi nie działa komunikat przed kupą to moze zadziałać spokojny komunikat juz po kupie. Ja mojemu pokazywałam wtedy kibelek i potem po rozmowie pytałam, gdzie powinna być kupa i pokazywał, mówił, ze w kibelku i sam tą kupę z majtek wyrzucał (czasami było troche bródno, ale liczył się proce :))))))) Nie dobrze tez jest zawstydzać dziecka, tzn mówić, ze taki duży i robi kupe majtki, bo będzie kojarzyło tą czynność, z czymś bardzo wstydliwym, nie fajnym i to też może go blokować. U nas to trwało nie długo, tzn coś ok dwóch tygodni zanim zaczął sam siadać i przestał robić w majtki, ale i tak uważam,ze super mu poszło, spróbuj, na pewno dacie rade :)

2018-09-07 16:00

Ja swoją Niuńkę sadzam na nocnik już od m-ca a ma ich siedem:) Jeszcze dobrze nie siedziała, trzeba było podtrzymywać Ją pod paszkami i gdyby nie to jeszcze pupą wpadałaby do nocnika, ale sobie radziła. Synek dopiero w wieku 3 lat pożegnał się z pampersami, ale nie pamiętam, żeby były związane z tym jakieś akcje. Dlatego niestety nie pomogę... Mam jednak nadzieję, że przyzwyczajanie malucha jak najwcześniej załatwiać się do nocnika, zaprocentuje w przyszłości przy żegnaniu się z pieluchami.

2018-09-05 20:32

Ja nie mogę kompletnie poradzić sobie z oduczeniem tego nawyku. Siku zrobi sam, nawet nie prosi po prostu oznajmia ode zrobić siusiu i robi bez problemu, ale kupa laduje w majtkach wodze się kręci że mu się chce chodzę za nim proszę to na nocnik to na kubełek on że nie chce a po chwili dosłownie moment i wszystko laduje w majtkach. W przedszkolu nie zrobi choćby nie wiem co chyba się wstydzi i przynosi to domu w domu bez wstydu dr to pod stołem czy za firanka. Nie mam pojęcia co robić;(

2018-08-28 14:37

Mu też odpieluchowywalismy się zima. Poprostu stwierdziłam że to najwyższy czas ze juz złapie i nue chciałam czekać do lata

2018-08-28 14:06

bo trzeba iść za dzieckiem a nie za porą roku :)))) często sie słyszy, ze rodzice zaczynają wiosną lub latem, tak jakby to oni decydowali a uważam, ze to bład bo może dziecko własnie jest gotowe na zime, rodzice to przegapią a potem dziecko też się może rozleniwić i ten proces nocnikowania się wydłuża

2018-08-28 08:52

U nas akurat w zimie wszystko poszło, choć zaczęło się jesienią przed 2 urodzinami, a zimą już nie było problemu nawet z nocnym sikaniem. Prześcieradła, czy podkłady oddychające, a nieprzemakalne to na pewno super sprawa. Mojej córce już wpadki się nie zdarzają, ale podkład dalej mam, bo w razie co, to szkoda by mi było nowego, porządnego materaca.

2018-08-13 18:43

dziubus2016 tak kup, takie prześcieradło to genialna sprawa :)))) ja tez jestem za tym, że jak już dziecko zaczyna sikać na nocnik czy do kibelka to nie zakładam pampersa ani w dzień ani na noc, a wiem,ze wiele mam, jeszcze zakłada pampersy na noc,bo przecież dziecko sie posika i wszystko posika. Wcale nie prawda, moje chłopaki nie mieli zakładanych pampersów na noc (młodszy troche miał, ale on chciał mieć zakładany na początku i na noc i na dzień, ale pampers był suchy) Zakładanie dziecku pampersa na nic daje mu wybór, ze może sobie pozwolić sikać w pampersa i nie chodzić do łazienki. Moje chodzili do łazienki po dwa czy trzy razy w nocy, teraz już mniej. Nie powiem, kilka razy miałam posikane łóżko, ale tego nie było dużo i polecam własie albo taki duży podkład albo prześcieradło. magros tak przy chorobie czy przeziębieniu to raczej nie da rady, najlepiej to jest rozpocząć wiosną latem, ale nie ma reguły, jak dziecko zimą wykaże chęć sikania do nocnika to trzeba iść na dzieckiem :)))))) Justyna8907 tak dokładnie ta ksiazka :)