Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Krzyżowanie nóżek

Data utworzenia : 2013-07-24 16:36 | Ostatni komentarz 2019-06-15 13:32

konto usunięte

43303 Odsłony
9 Komentarze

Chciałam zapytać, czy któraś z mam zauważyła u swojego dziecka, że leżąc, będąc noszonym lub w bujaczku czy foteliku krzyżuje ono nóżki? Zauważyłam to u swojej córci i jestem nieco zaniepokojona, bo boję się, że ma to związek z trawieniem i z brzuszkiem. Kiedyś zaobserwowałam to u chrześnicy męża-problem się nasilił u niej (ma teraz 2,5 roku)i teraz krzyżuje nóżki, gdy czuje potrzebę kupki. Gdy była niemowlakiem rodzice jej udali się do neurologa, który stwierdził, że to krzyżowanie nóżek to rodzaj dziecięcego onanizmu i powiedział, że mają to zostawić w spokoju, że minie. No i nie minęło...Poza tym miała problemy bólowe brzuszka i nie potrafili stwierdzić, co jest ich przyczyną. Teraz koleżanka mi opowiadała, że wyczytała, iż może to być brak błonnika w pożywieniu. Ja mojej córci zaczęłam wprowadzać gluten, niestety niefortunnie się złożyło, że zbiegły się dwie zmiany żywieniowe w tym samym czasie: wprowadzanie posiłków stałych oraz zamiana mleka z piersi na mm(mam trzecią dawkę antybiotyku) i nie wiem, co jest przyczyną tego zakładania i zaciskania nóżek. Małej posmakowały zupki-żeby nie eksperymentować za bardzo podaję jej gotowe słoiczki-pojedyncze warzywa po 4 miesiącu i takie jarzynowe składanki po 4 i po 5 miesiącu, czasem już z dodatkiem mięsa. Powiedzcie, czy Wasze pociechy miały taki problem?

2013-07-29 16:35

Witam, a w jakim wieku jest dziecko? jak przebiega rozwój psychoruchowy dziecka? pozdrawiam Marta Cholewińska-Dacka