Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Odchylanie głowy

Data utworzenia : 2018-03-11 11:55 | Ostatni komentarz 2018-04-19 22:44

milkaa

1608 Odsłony
19 Komentarze

Witam, nie wiem czy powinnam się niepokoić, ale moja 6 miesieczna córka mocno odchyla głowe do tyłu.Tak mniej wiecej od 2 tygodni i nie wiem czy to normalne, czy to zabawa czy może powinnam sie zaczac martwic? jak leży na plecach i zaczyna jej sie przykrzyć, to odchyla głowe tak mocno jakby chciala zrobic mostek. W lezaczku tez nieraz tak robi. Nie wiem co myslec? Boje sie ze zrobi sobie krzywde.

2018-03-11 14:30

córka bardzo często leży na brzuszku, sama się obraca już we wszystkie strony,(nawet woli na brzuch sie przekrecic jak lezy na plecach) tylko martwi mnie ze tak mocno się wygina, czy to nie jest problem z napięciem mięśniowym? Dodam, że wszystkie inne odruchy ma normalne

2018-03-11 13:47

Mój synek też tak robił i to właśnie była ciekawość i też jakby trening. Spróbuj tak jak pisze S.Tomczyk kłaść dziecko więcej na brzuszku.

2018-03-11 13:41

Cześć, ja mogę powiedzieć Ci tylko bazując na własnych doświadczeniach i obserwacjach dzieci z mojego otoczenia. Według mnie jest to normalne zachowanie, dziecko jest ciekawe co się znajduje za główką, czy u góry i dlatego takie zachowanie. Myślę, że nie masz czym się stresować, ponieważ jest to normalne, a dodatkowo dziecko trenuje kręgołup. Postaraj się kłaść częściej dzidziusia na brzuszku o ile to możliwe, być może o to mu właśnie chodzi. Dziecko obraca się już samo leżąc z brzuszka na plecy i na boczki? czy jeszcze nie? Jeśli jeszcze nie to może sobie trenuje i obracanie. Może warto zmienić dziecku pozycje, bo czasem bywa tak, ze nie jest mu już wygodnie jeśli samo niepotrzafi.