Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Odchylanie głowy

Data utworzenia : 2018-03-11 11:55 | Ostatni komentarz 2018-04-19 22:44

milkaa

1607 Odsłony
19 Komentarze

Witam, nie wiem czy powinnam się niepokoić, ale moja 6 miesieczna córka mocno odchyla głowe do tyłu.Tak mniej wiecej od 2 tygodni i nie wiem czy to normalne, czy to zabawa czy może powinnam sie zaczac martwic? jak leży na plecach i zaczyna jej sie przykrzyć, to odchyla głowe tak mocno jakby chciala zrobic mostek. W lezaczku tez nieraz tak robi. Nie wiem co myslec? Boje sie ze zrobi sobie krzywde.

2018-04-19 22:44

Tu się z tobą nie zgodzę. Nie zawsze takie zachowania mijają i nie są one normalnym zachowaniem u dziecka.

2018-04-19 10:16

Dziecko ma różne takie zachowania w swoim rozwoju, które po dłuższym lub krótszym czasie po prostu mijają.

2018-04-19 08:55

Dziekuje za porady, córka juz coraz rzadziej tak robi, chyba ze sie bardzo nudzi i chce zwrocic moja uwage. Poza tym wszystko w normie :)

2018-04-17 09:43

Witam, Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na twoje pytanie. Myślę, że warto skonsultować się z lekarzem (fizjoterapeutą, który zna się rzeczy lub zaufanym pediatrą -niestety niektórzy bagatelizują ważne sygnały), który będzie mógł obejrzeć dziecko i oceni. Czasami trudno tylko z opisu wywnioskować co jest jeszcze w normie a co już może niepokoić. Możesz nakręcić filmik kiedy tak robi i pokazać go lekarzowi. To co jest bardzo ważne dla dziecka w tym wieku to częste układanie w pozycji na brzuchu i najlepiej na podłodze, żeby mogło ćwiczyć i eksplorować przestrzeń dookoła. Pozdrawiam serdecznie Marta Cholewińska-Dacka

2018-03-16 13:48

Jeśli jest coś poważniejszego lub postawienie diagnozy nie jest takie oczywiste lub po prostu mamy wątpliwości co do lekarza to zawsze warto skonsultować problem jeszcze z innym lekarzem (i to nie tylko w kwestii dzieci ale także nas czy naszych bliskich).

2018-03-16 13:38

Jeszcze dużo zależy żeby trafić na dobrego lekarza. Niektórzy potrafią zbagatelizować problem i powiedzieć, że wszystko jest w porządku nic się nie dzieję. Przynajmniej ja tak miałam i z córką poszłam do innego lekarza.

2018-03-16 10:41

Zawsze warto wspomnieć lekarzowi podczas wizyty o tym co nas niepokoi. Pokieruje nas dalej na konsultację lub uspokoi że to normalne, a my będziemy spokojniejsze.

2018-03-15 21:40

Takie wyginanie się dziecka do pewnego momentu jest normalne. Ale później dziecko już tak robić nie powinno. Dziecko należy cały czas obserwować.