Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Jaki wpływ na rozwój dziecka ma rodzicielska czułość?

Data utworzenia : 2017-12-09 18:19 | Ostatni komentarz 2017-12-30 21:56

J.Swierczewska

1360 Odsłony
21 Komentarze

Znalazlam fajny i ciekawy artykuł, ktory chcialabym wam po krotce strescic bo uwazam ze ma on ogromne znaczenie. Dziecięce mózgi rosną w miarę, jak dzieci wchodzą w interakcję z otoczeniem, tym samym ucząc się funkcjonować w środowisku. Kiedy dziecko płacze bo jest głodne lub potrzebuke naszej uwagi, czułości lub bliskości lub, wzmacnia ścieżki neuronowe, które pozwalają mu na zrozumienie, jak zrealizować swoje potrzebny fizyczne i psychiczne. Dzoeci, które na płacz zostają pozostawione same sobie lub spotykają sie z agresją lub niechęcią dostają od nas zupełnie inną lekcję. Dzieci, którym nie poświęcano wystarczającej ilości czasu i uwagi w dzieciństwie, dużo częściej padają ofiarami wszelakich uzależnień oraz o wiele częściej dopuszczały się różnych przestępstw. Takim dzieciom o wiele częściej grozi bezrobocie! Dzieci którym nie.poświęca się wystarczająco dużo uwagi i miłości są narażone na występowanie u nich zaburzen psychicznych... Zdarza się że przez zaniedbania występują - zwiększone ryzyko depresji, powstawania lęku napadowego i zaburzeń post traumatycznych, zaburzeń dysocjacyjnych i pamięci. Neurolodzy podkreślają, że kluczowe w życiu dziecka są pierwszw dwa lata i jeśli w ciągu tych dwoch lat życia zabraknie dziecku prawidłowej opieki, może mieć to zasadniczy wpływ na jego przyszły rozwój. Zniedbywane dzieci mają większą szansę na pójście w ślady awoich rodziców w sprawach wychowania swoich potomków bowiem nie mając prawidłowo rozwiniętych funkcji mózgowych, będą zaniedbywać swoje własne dzieci w ten sam sposób. Doświadczenia z wczesnego dzieciństwa tworzą podstawowe budulce dla inteligencji, emocjonalności oraz osobowości dziecka. Jeśli te pierwsze, tak ważne dla rozwoju dziecka doświadczenia są głównie negatywne, u dzieci mogą rozwijać się problemy emocjonalne i problemy z nauką, które mogą utrzymywać się nawet przez całe życie. Tak wazny wplyw na rozwoj dziecka maja nasze zachowania i to, abysmy otoczyli dzieci cieplem i miloscia! Podrzucam wam link do calego artykulu, uwazam ze jest naprawde wart przeczytania! https://ciekawe.org/2016/01/27/zdjecia-mozgu-pokazuja-jak-wielki-wplyw-na-rozwoj-dziecka-ma-rodzicielska-czulosc/ A wy co myslicie? Jaka jest wasza opinia na temat czulosci w kwestii rozwoju dziecka?

Konto usunięte

2017-12-30 21:56

Ewelaa, takie momenty mega cieszą, aż serce rośnie <3

2017-12-30 21:50

Ależ oczywiście, że okazywanie czułości i miłości dzieciom jest bardzo ważne, bo tak na prawdę bez tego jak dziecko ma później potrafić okazywać uczucia jak w domu go tego nie nauczono. Nasz synek zrobił się teraz takim przutulaskiem, uwielbiam to z nim, potrafi podejść do mnie czy męża, wtuli się w nogi i biegnie dalej, taka mała.pociecha :)

2017-12-21 13:15

Zgadzam sie w 100% dzieci które mieli okazywane dużo czułości w dzieciństwie sami potem są czułe , wrażliwe i latwiej im rozmawiać o uczuciach. Taka osoba potrafi pokazać że mu zależy , że kocha i przyznać sie do tego. Z moich wlasnych obserwacji widze że jeśli rodzice są zajęci np pracą , domem a nie dzieckiem to potem dziecko także staję się wycofane i szuka czułości i uwagi gdzie indziej. Chcąc zwrócić na siebie uwagę ile razy słyszy się że dziecko ze spokojnego staję sie agresywne i dokucza innym , zazwyczaj tym slabszym którzy jednak mają okazywane zainteresowanie rodziców. W naszych czasach teraz media , telefony , tablety często zabawiaja dzieci i zastępują zabawe z rodzicami, bo tak jest wygodniej i łatwiej. Może i jestem nad opiekuncza matką czasami która rozpieszcza swoje dziecko ale ono przynajmniej wie ile dla mnie znaczy i jak bardzo je kocham .

Konto usunięte

2017-12-21 06:30

Tak czas poświęcony dziecku jest najważniejszy dla niego. I nie zastąpią go żadne zabawki, komputery czy tablety

2017-12-19 14:09

Jak dla mnie czułość i czas są niezbędne. Zawsze. Jak dziecko ma się bez tego czuć kochane i ważne? I gdzie ma szukać wsparcia jak nie u rodziców? Moi rodzice poświęcał czas swym dzieciom, nie byli doskonali, nikt nie jest, ja się staram naśladować to, co było dobre, a to co uważam za złe poprawiać teraz, gdy mam swoje dzieci. Czas i więź w każdym razie są kluczowe. Budują szczerość i dają siły.

2017-12-18 21:09

Czułość, czułość, dużo czułości. Czasami mąż ma do mnie pretensje, że Ty ją tak nauczyłaś przytulania i dlatego tak na Tobie wisi, dlatego tak tylko mama i mama. A ja myślę, że to wcale nie prawda. Jeśli córa ma ochotę się do mnie poprzytulać, to dlaczego nie? Czasami nawet odsuwa mi bluzkę, bo woli przytulać się skóra do skóry. A i ja sama uwielbiam te nasze czułości. Czasami podchodzi, przytula się i mówi moooja mama, a dla mnie nie ma słodszych i cieplejszych słów :) Myślę, że wszystko, co zostało napisane w tym artykule to prawda. Dzieci potrzebują czułości, troski i opieki, do prawidłowego rozwoju.

Konto usunięte

2017-12-17 06:45

Świetny artykuł, miło się czyta

2017-12-16 13:32

Wzruszająca historia, ale jaka prawdziwa w dzisiejszych czasach.