Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Rozwój dziecka według tabeli

Data utworzenia : 2017-11-15 11:28 | Ostatni komentarz 2017-12-17 13:53

Amelia88

1898 Odsłony
25 Komentarze

Witam Mamuśki w tym poście chciałabym poruszyć temat często ueażany za kontrowersyjny. Mianowicie chodzi mi o wychowywanie i rozwój dzieci według książek i tabel. Czy stymulowałyście / stymulujecie swoje maluchy do rozwoju danej czynności w odpowiednim wieku ? Chodzi mi o te ciśnienie i nacisk, że " moje dziecko ma 5 miesięcy i powinno już siedzieć " więc dzień w dzień nakłaniam je mocno do siadania. A może dajecie swoim pociechom rozwijać się w swoim tempie ? Pytam, bo to wszystko jeszcze przede mną, a że to pierwsze dziecko nie mam pojęcia co o tym myśleć. Pozwalając córce na rozwój w swoim czasie mogę doprowadzić do jej opóźnienia względem innych dzieci ? Dziekuję za wdzystkie opinie i rady ;)

2017-11-15 11:49

Amelia 88 nie powinnas swoje dziecko zmuszac do siedzenia..., poniewaz kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie i na prawde nie ma sie czym martwić, sa dzieci ktore, moze rozwijaja sie ksiazkowo ale również.sa tacy co rozwijaja sie troszke puzniej..niepokic powinno bardziej jak dziecko rozwija sie duzo puzniej ok. 2-3mc i mozna to skonsultowac z pediatra ale jeśli trwa to krócej to nie ma.sie czym nie pokoic. Zawsze jest tak ze porównujemy swoje dzieci do rowniesnikow , ale to przeciesz głupie i bez sensu zrozumiałam to dop jak moj synek mial ok.2latka, nieraz porównywalam...ze o moj synek nie raczkuje a kolezanki.synek jest strszy o miesiac i juz raczkuje a za pare dni.juz zaczal raczkowac, a znow jej synek zaczal.chodzic na pultora roczku a moj przed roczkiem...takze nie ma.co porownywac...mowia tez ze chlopcy rozwijaja sie puzniej niz dziewczynki i w niektórych momentach tak, ale mam tez porownanie ze ja urodziłam synka w tedy kiedy kolezanka siostry tylko ona coreczke i zaczela puzniej chodzic i puzniej mowic..takze naprawde nie ma reguły, mi tez pare osob mowili.ze.synek ma juz 2,5roczku a malo zdan mowi a skonczyl 3latka i.tak zaczal gadac...ze czasem mógłby przestac;-) także nie ma sie czym martwić a takie malutkie dzieciaczki z dnia na dzien juz potrafią zrobić cos..np. Dzisiaj Ci nie siedzi a juz za tydzien bedzie Ci ladnie siedział;-) tak juz jest...na wszystko czekamy, tak ze mógłby.juz siedzieć, raczkowac, chodzic i mowic a puzniej tęsknimy za takim malenstwem;-) mamusie juz tak maja;-)