Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rozwój i wychowanie (747 Wątki)

Kciuk zamiast palec wskazujacy

Data utworzenia : 2017-11-07 07:04 | Ostatni komentarz 2017-12-04 19:28

olka00

953 Odsłony
8 Komentarze

Witam, Chcialabym sie dowiedziec czy to normalne ze corka (13msc) do przyciskania roznych przedmiotow , zabawek uzywa kciuka zamiast palca wskazujacego. Czasami wyciaga ten palec zeby cos pokazac ale nigdy nim nie naciska , jak np ma na stoliku edukacyjnym pianino i chwyta 4 paluszkami pod spodem a kciukiem naciska wyglada to niezbyt naturalnie , maz smieje sie ze corka jest z ery telefonow a ja nie wiem czy powinnam sie martwic :)

2017-12-04 19:28

Witam, Można skonsultować się z fizjoterapeutą. Już chciałam pisać jakieś teorie z czego to może wynikać ale to jak wróżenie z fusów gdy nie widzi się dziecka. Może to być błahostka a może też być tak że są jakieś mięśnie osłabione i w przyszłości będą jakieś trudności w pracy ręki. Jeśli olka00 zwróciłaś na to uwagę i wygląda to dla Ciebie nie naturalnie to warto się skonsultować, chociażby dla świętego spokoju. Wydaje mi się, że pediatra się tym nie przejmie, że lepiej zapytać fizjoterapeuty. Pozdrawiam serdecznie Marta Cholewińska-Dacka

2017-11-13 22:49

Olka moj synek ssal paluszka do 3,5roczku to bardzo dlugo i tez pare czynnosci robil kciukiem i tez mnie to nie pokoilo ale nie poszlam z tym nigdzie bo kuzynka synek robil podobnie i mowila ze mu to przeszlo i mojemu synkowi na ok 2latka przeszlo,tak samo mial podobna sytuacje ze bardzo dziwnie trzymal w raczce sztuczce plastikowe lub pisak a na ok 2latka juz trzymal normalnie,wiec moze taki wiek ze narazie prubuja sobie poradzic a puzniej z wiekiem im sie udaje coraz bardziej:-) ale jesli Cie to martwi to zawsze mozesz zapytac pediatre ale wydaje mi sie ze ma jak moj synek.

2017-11-13 17:25

Hej , wydaje mi sie ze tak jak mowicie to przyzwyczajenie bo zaczela coraz wiecej uzywac palca wskazujacego teraz mamy w domu szpital bo mala ma zapalenie krtani :( wiec jest duzo przytulania spania glaskania i tych nieszczesnych lekow, mala jak widzi strzykawke czy lyzeczke z lekiem to ma juz dosc

2017-11-08 23:24

Olka przyzwyczajeń od tak też nie zmienimy. To się wiąże z długą praca . Baw się z nią codziennie i pokazuj. Jakoś tak ja podejdź by poruszała innymi paluszkami i tak dzień dnia dzień dnia by wpoila sobie teraz co innego. A konsultowalas to jednak z kimś ? Czy dałaś spokój i póki co próbujesz oduczyć ?

2017-11-07 15:57

Sęk w tyn , ze ja jej ciągle pokazuje ktorym palcem a ona woli po swojemu, czasami go uzywa ale widac , ze woli kciuk

2017-11-07 15:13

Olka mam wrażenie, że to jest tylko przyzwyczajenie. Jeśli poświęcisz córeczce trochę czasu, bawiąc się zz nią zaczniesz pokazywać którymi paluszkami należy naciskać to wszystko się zmieni. Dziecko szybko się uczy, wystarczy mu tylko pokazać jak to trzeba robić. Dla świętego spokoju, możesz podczas kolejnej wizyty u lekarza zapytać czy taki sposób poruszania paluszkami jest w jakiś sposób nienaturalny.

2017-11-07 08:56

Zgodzę się z kingą mała pewnie sie przyzwyczaiła do kciuka poniewaz często go używa, ale warto skonsultowac się z pediatra dla własnego spokoju

2017-11-07 07:16

Powinnaś pójść z córką do pediatry i powiedzieć jej o tym. Myślę, że to zwykły nawyk, którego niedługo pewnie się oduczy. Jednak zawsze takie wątpliwości należy skonsultować ze specjalistą