Zdrowe ssanie, mowa i zgryz (284 Wątki)
Niedobór wapnia a przebarwienia na zębach mlecznych
Data utworzenia : 2016-07-16 14:30 | Ostatni komentarz 2020-01-28 23:52
Dwa tygodnie temu zauważyłam u synka przebarwienia na zębach i biały osad w okolicy przydziąsłowej i dziś po raz pierwszy byliśmy u dentysty ponieważ obawiałam się początków próchnicy. Lekarz był bardzo sympatyczny i pomimo iż mój synek nie chciał współpracować - zrobił bardzo szybki przegląd zębów nie stwierdzając próchnicy a jedynie potwierdził że synek ma przebarwienia spowodowane niedoborem wapnia który mógł wystąpić nawet kiedy " ... synek był w brzuchu". Poprosiłam jeszcze lekarza aby spróbował lusterkiem oglądnąć zęby od tyłu czyli od strony podniebienia ale równie szybko - jednym spojrzeniem stwierdził że nic nie widzi. Stwierdził również że synek ma bardzo ładne zęby .." jak na swój wiek" a ma prawie 2 lata i nie ma konieczności częstszych niż co pół roku wizyt kontrolnych. Ja nie do końca jestem przekonana co do tej diagnozy i dla pewności umówię się z innym stomatologiem który cieszy się bardzo dobrą opinią ( ale obecnie jest na urlopie) ale chciałabym zapytać czy może któraś z Was miała podobny przypadek - czy przebarwienia na zębach były spowodowane niedoborem wapnia i czy w związku z tym można zrobić jakieś badanie które oceni czy faktycznie w organizmie synka brakuje wapnia który jest przecież bardzo ważnym budulcem zębów i kości. Z jednej strony ciszę się że lekarz nie stwierdził próchnicy a z drugiej strony nie wiem czy zmienić dietę synka, czy stosować jakieś suplementy itp?
Sortowanie:
2020-01-28 23:52
Lekarz