Zdrowe ssanie, mowa i zgryz (284 Wątki)
karmienie na śpiąco / niemowlak z refluksem
Data utworzenia : 2015-01-20 21:14 | Ostatni komentarz 2018-06-28 23:32
Witam. Mój 3,5 miesięczny syn ma stwierdzony refluks (USG jamy brzysznej bardzo liczne cofnięci). Od 2 miesiąca karrmiony butelką (piersią sie nie dało, zagęszczałam przed karmieniem, ale wymiotował, odmawiał całkowicie ssania). z zagęszczaczem. Na początku było bez problemów (jakiś tydzień) zjadał ok 120 ml, 7 razy na dobę. Potem wszystko się pospuło. Syn zjadał coraz mniej, przy każdym połknięciu płakał. Włączono mu ranigast (10mgx2). Poskutkowało na tyle, ze lepiej spi i jest spokojniejszy, natomiast cofnięcia nadal były. Po walce z karmieniem butelka (różne pozycje, rózne mieksca, cisza, spokój itp.) syn znowu odmówił ssania i zjada tylko wówczas, gdy śpi lub zasypia (niekiedy otwiera oczy i zjada porcję i zasypia a czasami na śnie). Zjada ok 100-140 ml. Na widok butelki darcie bez wzgledu na to co jest w środku (mleko czy herbata) pociagnie dwa razy i placze, znowu pociagnie i placze. Po takim jedzeniu mamy tylko bóle brzucha i niechęc do nastepnego karmienia. Karmiię go co 3 godziny (karmień jest 6). Ostatnio udało mi się nakarmić go rano i zjadł 100 ml kleiku ryżowego ale łyżeczka (mleko ani herbatka nie wchodzą w ten sposób). Co z nim zrobić? Zostawić? Nie męczyć już dłużej (walka trwa od miesiąca, a w tym czasie pojawiła się różnież ospa). Ile powinien zjadać tego mleka? Czy nutriton powoduje, że jest ono bardziej kaloryczne i dłużej jest trawione? Co z wprowadzaniem nowych pokarmów? Jakie owoce są bezpieczne dla takich dzieci? Jak długo może trwać refluks( Badania ogólne są dobre, przełyk skrócony do 11 cm).
Sortowanie: