Zdrowe ssanie, mowa i zgryz (284 Wątki)
Dziecko poniżej 3 centyla odmawia jedzenia
Data utworzenia : 2013-03-04 09:47 | Ostatni komentarz 2020-01-28 23:53
Od kilku dni synek odmawia picia z butelki, stałych pokarmów też nie chce jeść, muszę go usypiać kilka razy dziennie i je na śpiocha, jak próbuję mu dać butelkę kiedy nie śpi to histeryzuje i wkłada sobie całe dłonie do buzi albo gryzie palce; pije NAN HA i myślałam że może mu się mleko znudziło, więc spróbowałam Gerbera i Humanę, i nie ma poprawy. Mały ma niedowagę i to sporą, nie sięga nawet 3 centyla, skończył właśnie 5 miesięcy a waży niecałe 6 kg. Próbuję rozszerzać dietę ale jak zje 3 łyżeczki jabłuszka albo jakiegoś obiadku to jest sukces, próbowałam też smakowe kaszki i też nic. Żeby go trochę podtuczyć podaję mu na noc mleko z kleikiem kukurydzianym i je oczywiście na śpiocha, ale nie wiem czy to go przypadkiem nie zapycha i dlatego nie chce jeść potem w dzień. On potrafi nie jeść nawet 9 godzin, ja robię butelkę za butelką żeby świeża była, próbuję słoiczki, gotuję mu też sama zupki, słyszę że mu burczy w brzuszku a on mimo to nie chce jeść. Od tygodnia podaję mu podwójną dawkę wit. D3 bo ma jej niewystarczająco (robiłam badania), oraz 1/2 kwasu foliowego i 1/2 wit. B6. Oprócz tego standardowo Dicoflor 3 kropelki. Nie wiem jak mam go zachęcić do jedzenia. Może bym się tak nie przejmowała gdyby nie fakt że spada mu waga, wczoraj go ważyłam i waga wróciła do tej sprzed tygodnia (spadek o 120 g). Chodzimy po różnych lekarzach i każdy jeden mówi o niedowadze ale jak dziecko nakarmić to już nikt nie radzi. Jeśli chodzi o spokój w domu, to pomimo iż przez to jego niejedzenie żyję w stresie, staram mu się nie pokazywać swoich emocji, wyciszam go do karmienia (karmię w jednym miejscu, zasłaniam okna), ale to też nic nie daje. Zastanawiałam się czy nie przejść na mleko dla wcześniaków Pre Nan bo jest bardziej kaloryczne, ale obawiam się zaparć, i tak kupę robi raz na 2-3 dni i muszę mu trochę pomóc masując brzuszek bo się pręży i robi się aż czerwony, więc nie wiem czy tym wcześniakowym mlekiem nie pogorszę sprawy. Proszę doradźcie co mam zrobić, bo jak tak dalej pójdzie to skończy na kroplówce a ja w psychiatryku :-(
Sortowanie:
2020-01-28 23:53
Lekarz