Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowe ssanie, mowa i zgryz (284 Wątki)

Problemy z jedzeniem papek

Data utworzenia : 2014-02-03 17:41 | Ostatni komentarz 2020-01-28 23:19

Sarka

6581 Odsłony
14 Komentarze

Dzień dobry! Mój synek ma skończone 8 miesięcy. Urodził się o czasie, zdrowy. Do początku 7 m-ca był karmiony wyłącznie piersią, sporadycznie, do usypiania korzystamy ze smoczka Lovi. W 7 i na początku 8 miesiąca synek bardzo ładnie opanował jedzenie papek (sam zamykał usta, nie wycierałam zawartości łyżeczki o górną wargę, otwierał dzióbek na widok łyżeczki). Pod koniec 8 miesiąca, wraz z początkiem ząbkowania pojawił się odruch wymiotny nawet przy pokarmach zmiksowanych na gładko. Mimo wielu prób, nie udało nam się do nich wrócić. Rządzi pierś. Synek od 3 tygodni nic nie przybrał i sama nie wiem co robić. BWL nie jest możliwe, synek jeszcze nie siada. Synek jest dzieckiem zdrowym (miał 1 raz katar), regularnie badanym przez pediatrę, która radzi czekać i od czasu do czasu próbować powrotu do papek. Czy powinnam coś zmienić w sposobie wprowadzania jedzenia? Smak papek nie ma znaczenia. Będę wdzięczna za podpowiedzi.

2020-01-28 23:19

?

2014-03-17 21:53

Myślę ze powinnaś się nie poddawać i dziennie próbować choćby po dwie łyżeczki .Raczej jest to objaw ząbkowania ale dziecko przecież musi coś jeść a sama pierś w tym wieku to trochę za mało .Więc po łyżeczce przynajmniej próbuj .Ja pamiętam ze moja mała tez tak miała na ząbki ale trwało to 2-3 dni więc szybko przeszło .

2014-02-18 10:55

Witam ponownie, okres ząbkowania to zwykle duża próba cierpliwości dla rodziców - dziecko dotyka większy lub mniejszy dyskomfort /czasem nawet ból/, a rodzic ma ograniczoną możliwość pomocy... Cóż, taka natura tego czasu :) Szczęśliwie, są to przejściowe, rozwojowe sytuacje. Natomiast w sprawie dalszych treningów pokarmowych - proponuję: 1. Wprowadzać pokarmy stałe /chrupki kukurydziane, delikatne krążki chlebka ryżowego, itp./ tylko wtedy, gdy ząbkujące niemowlę zaakceptuje taką fakturę. Część dzieci natychmiast odrzuca wszelkie pokarmy, które mogą podrażnić rozpulchnione dziąsła; inne - wręcz przeciwnie - potrzebują dodatkowego bodźcowania sensorycznego. Tego typu próby należy podejmować co 2 - 3 dni. 2. Włączenie pokarmów z grudkami przesunęłabym na czas przerwy w ząbkowaniu. Proszę pamiętać, iż w pierwszej kolejności podajemy gęste papki, w których umieszczamy miękkie kawałki /np. ziemniak lub marchewka w kremie warzywnym/, tak, by dziecko potrafiło rozetrzeć grudki językiem o podniebienie. Dopiero później można podawać nieco twardsze grudki oraz stopniowo rozrzedzać podstawową konsystencję pokarmu - aż dojdziemy do najtrudniejszych połączeń, typu: rosół z makaronem. 3. Płyny mogą być podawane w dwojaki sposób: rzadkie - w kubku "niekapku", który zabezpieczy dziecko przed zalaniem, ale nie promuje dojrzałej formy picia /każde dziecko wykorzystuje bowiem ssanie do poboru płynów z niekapka/. Używanie kubka "niekapka" nie zwalnia od treningów picia z otwartego kubka /np. Medela/. Rozpoczynamy od nieco gęściejszych płynów, by ułatwić dziecku naukę tej niełatwej funkcji /np. mus owocowy, kaszka do picia, jogurcik, przecierany sok, itp./; następnie włączamy do treningu wodę i herbatkę. Życzę powodzenia:) Proszę pamiętać, by nie włączać wszystkich aktywności jednocześnie. Aleksandra Łada

2014-02-16 20:49

A moze twoj syn po prostu nie potrzebuje az tyle ile mu proponujesz? Sprobuj jutro zrobic tak, ze jak zacznie marudzic to daj mu popic woda i troszke odsapnac. Mnie sie czasami zdaza, ze musze mloda wyjac z fotelika i dac jej troche przestrzeni, a po 5 minutach znow ladnie je.

2014-02-16 16:51

dzis było to samo połowe porcji zjadł ładnie łyżeczką , a już później zaczął sie płacz i wszyscy jedli razem z nim przy stole zawsze jemy razem, drugą połowę porcji zupki juz wypił butelką bo łyżeczka nie wchodziła już w grę

2014-02-16 12:36

Kikacu ale to musisz jak najszybciej nauczyć małego jedzenia zupek łyżeczką. Im później tym gorzej. Może niech przy stole siądzie z wami córka i jak mały zobaczy, że ona je łyżką to też zapragnie? Jak moja córka miała momenty, że nie chciała jeść to zawsze starałam się kogoś ściągnąć na porę obiadu, żeby miała wzór. Niestety są też minusy - przestała akceptować jedzenie w śliniaku :) Skoro my jemy bez to ona też.

2014-02-16 00:37

ja mam problem bo mój synek je kaszki z owocami a zupkami pluje i dodawałam juz mleka i wszystkiego próbowałam od czasu choroby mały nie chce zupek. Zaczęliśmy rozszerzać dietę 2 tygodnie przed chorobą i było ok mały się przyzwyczajał ale przy chorobie pani doktor zaleciła odstawić stałe pokarmy, niestety teraz maluch kaszki na śniadanko chętnie wcina a już np zupkę marchwiankę z ryżem zmiksowana nie. Z córka nie miałam problemu po prostu jadła co jej dawałam dlatego nie wiem co robic bo podam zupke w butelce wypije a łyżeczka juz nie, A kaszki je ładnie łyżeczką i deserki to samo,

2014-02-15 22:46

Sarka na początek najlepszy jest kubeczek z miękkim ustnikiem są one w ofercie Lovi i także polecam siateczkę do owoców dziecko może sobie masować dziosełka jabłuszkiem w siatce