Zdrowe ssanie, mowa i zgryz (284 Wątki)
Wzmożony odruch wymiotny u ponad rocznego dziecka
Data utworzenia : 2013-07-28 00:09 | Ostatni komentarz 2014-05-29 14:19
Witam. Mój synek ma 15 miesięcy (wiek korygowany to 13,5 mies.). Jest wcześniakiem z 34 tyg., do 8 m.ż. leczony z powodu refluksu (bardzo płakał podczas picia mleka i nie chciał jeść). Później dolegliwości i objawy ustały. Jest natomiast ogromny problem z przyjmowaniem pokarmów nie zmiksowanych - bardzo silny odruch wymiotny. Syn nie jest w stanie zjeść niczego nie zmiksowanego na gładką papkę mimo, że wyraża zainteresowanie takim jedzeniem, sam doprasza się o jedzenie tego, co my jemy. Jakiś czas temu był mały progres - zaczął samodzielnie jeść i żuć chrupki kukurydziane, małe kawałeczki chleba, czy lekko rozdrobnionej wędliny lub parówki. Później zachorował na anginę i od tego czasu problemy się pogłębiły - mały nie toleruje drobinek nawet wielkości główki od szpilki w zupce, gęstych zupek, czy kaszek, ma odruch wymiotny na sam widok przygotowywanego jedzenia i podczas wycierania buzi po jedzeniu. Również przy płaczu (w momencie, kiedy łzy zaczynają spływać po tylnej ścianie gardła), przy zachłyśnięciu się, po mocniejszym odbiciu. Mały nie jest niejadkiem - mimo tego, że ma odruch wymiotny na widok łyżeczki chętnie otwiera buzię. Jednak nie potrafi zasygnalizować, że ma już dość jedzenia - zjada tyle, ile mu przygotowuję (kieruję się wytycznymi dla wieku), a jeśli jest to za dużo, to jedynym sygnałem jego "pełności" jest odruch wymiotny. Nie wiem, w jaki sposób stopniować przyzwyczajanie do grudek, jeśli tolerancja w ogóle nie wzrasta! Dodam, że mały potrafi trzymać w buzi zabawkę, gryzak, czy szczoteczkę do zębów bez odruchu wymiotnego, natomiast przypadkowe włożenie do buzi kawałka papieru i próba połknięcia kończy się wymiotami. Z góry dziękuję za odpowiedź, mama Milana
Sortowanie: