Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Przyzwyczajenie dziecka do picia w nocy

Data utworzenia : 2017-10-24 13:24 | Ostatni komentarz 2017-10-29 07:39

martus86

1550 Odsłony
9 Komentarze

Witam. Jestem nowa na forum i nie wiem czy jest gdzieś taki temat, bo nie znalazłam. Mój syn ma prawie 2,5 roku. Od piersi sam odstawil się kiedy miał ok. rok. Niestety zamiast mleka na noc pije sok jabłkowy. I nie może być żaden inny. Co gorsze budzi się w nocy i też chce pić swój ulubiony sok ze swojego ulubionego niekapka. Na początku, po odstawieniu od piersi była to woda z małą domieszką soku. Teraz smak musi być bardziej intensywny czyli woda pół na pół z sokiem. Co za tym idzie młody dużo sika i choć w dzień od dawna nie nosi to na noc musimy zakładać pieluszke. Czy macie jakieś sposoby żeby oduczyc dziecko nadmiernego picia??

2017-10-29 07:39

No cóż, to tylko i wyłącznie kwestia przyzwyczajenia. Jeśli chodzi o rozcieńczanie, to wiem że u mojej córy by to nie przeszło. Miałyśmy kilka sytuacji, że córa w nocy albo jak już próbuje zasypiać woła np kompot. Niedawno polubiła jego smak i popija sobie czasami. Jednak ja jestem nieugięta i nigdy jej nie dawałam już, ani w nocy ani jak już usypiała. Mówiłam, że nie ma kompotu, że jak chce to jej zrobię ale rano, jak wstanie. a w nocy pije się wodę jeśli chce jej się pić. Czasem piła wodę, a czasem nie, więc uznawałam, że wcale jej się pić nie chciało. Teraz już problemu nie mamy. Możesz spróbować rozcieńczać, może się uda, a jak nie to w dzień tłumaczyć, a w nocy być konsekwentną.. 2,5 roku to duży maluch, dużo rozumie.

2017-10-26 23:20

Ola chodziło mi o to, żeby coraz bardziej rozcieńczać skoro teraz jest 50/50 woda i sok to niech teraz będzie 75% wody i 25% soku. :) Aż dojdziecie do samej wody. Nawilżacze słabo działają ale zawsze coś i warto próbować a najlepiej jednak kupić porządny nawilżacz. :)

2017-10-26 19:54

a może zacznij mu rozcieńczać soki coraz słabsze rób aż w końcu woda

2017-10-25 15:17

Kasia Marta napisała że rozciencza pół na pół. Ale ja też uważam że powinnaś stopniowo zmniejszać ilość soku. Nawilżacze te na kaloryfer albo ręcznik mokry słabo działają wg mnie. Te picie soku to właśnie przyzwyczajenie i musisz starać się odzwyczaic, żeby dziecko pilo wodę. Na pewno nie będzie łatwo ale to Ty jako rodzić decydujesz póki co, co dasz dziecku pić. Wytrwałości życzę!

2017-10-25 08:32

Przede wszystkim dla zdrowia zębów syna zacznij rozcieńczać sok woda. Zacznij przede wszystkim od tego i rób tak nawet w ciągu dnia. Dolewaj jak najwięcej wody aż w końcu (było by idealnie gdyby Ci się udało) syn zacznie pić sama wodę. Picie wody jest najlepszym napojem jaki powinno pić dziecko. Jest zdrowym nawykiem najbardziej pożądanym przez np Dietetyków czy rodziców. Jeśli chodzi o samo picie w nocy to może i jest przyzwyczajenie ale też i może być w okresie grzewczym suche powietrze. Wietrz przed spaniem sypialnie w którym śpi dziecko, zainwestuj w nawilżacz powietrza może być chociażby taki zawieszany na kaloryfer, możesz też powiesić mokry ręcznik na kaloryfer bądź postawić miskę w woda obok kaloryfera. Może jak powietrze będzie bardziej nawilżona Syn przestanie się często budzić w nocy. Jeśli natomiast jesteś na tyle silna to możesz też zrobić to rygorystycznie w sensie albo od razu podawać w nocy sama wodę. Kilka pierwszych nocy będzie ciężka ale później będzie już ok. Syn przyzwyczai się że w nocy ma pić wodę. To tak jak z oduczaniem piersi czy mm jeśli ktoś wybiera metodę od razu a nie małymi kroczkami.

2017-10-24 20:17

Martus skoro to przyzwyczajenie to chyba trzeba się poświęcić i małego "odzwyczaić". Z każdym dniem coraz bardziej rozcieńczaj sok wodą, gdy synek będzie płakał musisz być wytrwała i nie dać się krzykom. Myślę, że 2-3 dni mogą być trudne ale potem synek zrozumie że i tak nic nie osiągnie i da za wygraną. Tak ogólnie to dziecko może się budzić w nocy i chce pić, nic z tym nie zrobimy, bo jeszcze teraz gdy jest suche powietrze nawet nam dorosłym chce się pić w środku nocy. Ale lepiej, żeby synek przekonał się do wody bo sok i to jeszcze w nocy, to nic dobrego.

2017-10-24 18:08

aleksandraajk, syn pije z przyzwyczajenia... Gdyby to była woda to bym się nie przejmowala ale on do tego aby zasnąć potrzebuje swojego ulubionego kocyka i ulubionego niekapka z sokiem jablkowym, który pije dopóki nie zaśnie. Czasami i 2butelki + jeszcze budzi się w nocy i pije znowu dopóki nie zaśnie. Wiele razy próbowałam podać mu wodę, ale wtedy nie może już wyspać się nikt bo placze... Nie jest to też suche powietrze.... To przyzwyczajenie... Tak jak niektóre dzieci mają z mlekiem czy smoczkiem do spania...

2017-10-24 17:20

a może gdybyś spróbowała podać mu wodę to z czasem się zniechęci i nie będzie już wstawał w nocy . Nic innego nie przychodzi mi do głowy . Może masz też suche powietrze w sypialni i dlatego jest taki spragniony picia