Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Ile czasu karmiłyście mm?

Data utworzenia : 2017-08-24 20:15 | Ostatni komentarz 2017-10-29 19:01

aleksandraajk

3406 Odsłony
34 Komentarze

Ciekawi mnie ile czasu podawałyście dziecku mieszankę? Wiem, że mleka są do nr 5 przynajmniej w tym co ja używałam ale czy np skonczylyscie dużo wcześniej?

2017-10-29 19:01

Mleko kozie jest lepszym zamiennnikiem mleka krowiego. Ale i to i to powinno być podawane dopiero po pierszym roku życia. Chociaż rozmawiałam dzisiaj z teściową i opowiadała mi, że kiedyś tylko mleko kozie czy krowie się podawało.

2017-10-29 14:38

Teraz jest taka różnorodność w produktach mlecznych, że nie warto podawać dziecku zwykłego mleka krowiego. W dodatku są badania, które wskazują iż dzieci, które za wcześnie mają wprowadzane mleko krowie są narażone na otyłość i nadciśnienie w późniejszym wieku. Mleko krowie zawiera za mało - w stosunku do potrzeb dziecka, witamin A, D, C i E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także żelaza ;/ chyba lepiej dłużej podawać mm niż mleko krowie

2017-10-29 07:13

Jeśli maluch wcina jogurty, sery, twarożek itd, to naprawdę mleko krowie bym sobie podarowała, a jeżeli już to jakieś płatki czy kaszkę ugotować i podać od czasu do czasu.

2017-10-28 10:37

Często zdarza się że dzieci rezygnują z mm po skończeniu roku.

2017-10-27 18:07

Osobiście też bym się nie odważyła jednak tak jak napisałam moja koleżanka dawała. Ale to już od mamy zależy. Jednak nabiał w innej postaci jest lepiej wchłanialny więc bym nie kombinowała.

2017-10-27 14:08

Nie podałabym mleka krowiego dziecku przed 1 r.ż. Miałabym obawy, że wystąpi u niego reakcja alergiczna lub inne objawy nietolerancji. Znacznie lepszym pomysłem jest podawanie innego nabiału, aby uzupełniać dietę w wapń i białko.

2017-10-26 23:27

Jeśli dziecko je nabiał w innej postaci to nawet lepiej i nie ma konieczności podawania samego mleka. Białko z nabiału wchłania się lepiej więc lepiej mieć dietę bogatą w nabiał a nie samo mleko. Mleko krowie można podawać dziecku po roku chociaż moja koleżanka zaczęła dawać córce wcześniej.

2017-10-25 12:01

Właśnie dla dzieci mleko musi być tłuste. Co do tego kiedy to myślę że nie prędzej niż po roku. Mogą to być też jakieś dania na mleku, nie koniecznie mleko w czystej postaci. Ale lepiej zamiast mleka krowiego podawać inny nabiał.