Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Karmienie butelką (541 Wątki)

Kiedy wprowadzić butelkę?

Data utworzenia : 2017-06-08 08:44 | Ostatni komentarz 2017-06-15 14:33

konto usunięte

1529 Odsłony
12 Komentarze

Kochane! Proszę o Wasze rady, kiedy wprowadziłyście maluchowi butelkę? Czy jednocześnie ze ssaniem piersi podawałyście też z niej odciągnięte mleko? Czy może maluch wybierał pierś do końca i butelka nie była potrzebna? Zastanawiam się jak już urodzę i będę chciała karmić piersią, czy nie odrzuci jej gdy podam odciągnięty pokarm z butelki. Chciałabym, żeby dziecko czuło moją bliskość w kontakcie ciało do ciała. Oczywiście nie wiem jak to będzie z mlekiem. Aktualnie mam początek 3 trymestru i już kilka razy zdarzał mi się wyciek z piersi, liczę na to, że nie pojawią się jakieś straszne kryzysy laktacyjne. Pozdrawiam

2017-06-08 23:54

Będę zmuszona raczej odciągać i dawać też z butelki, gdyż nie zawsze będę miała możliwość kp. Zależy mi jednak bardzo na bliskim kontakcie z maluszkiem i nie chcę żeby całkiem odrzucił pierś gdy posmakuje mleka z butelki... Dlatego na początku o ile się uda chcę jak najczęściej do piersi, mam nadzieję, że potem butelka nie wprowadzi strasznego zamętu i niechęci.

2017-06-08 17:52

Możesz podawać mleko z butelki od samego początku. Ja przyjmuję taką opcję ponieważ możliwe, że nie zawsze będę mogła nakarmić dziecko piersią kiedy będzie głodne. Dlatego warto mieć butelkę żeby w razie czego Maluszek mógł się najeść kiedy ja np będę poza domem. Butelka Medical+ nie zaburza odruchu ssania więc będzie idealna :-)

2017-06-08 14:12

Ja z pierwszą córką założyłam sobie że będę karmić wyłącznie piersią do pół roku, tak jak zaleca WHO. Mała jednak miała anemie, i musiałam podawać jej żelazo z odciągniętym mlekiem. Była to jednak droga przez mękę bo dziecko absolutnie nie akceptowało butelki. A juz nie mówię o tym ze byłam uwiązana w domu. Wypróbowałam wtedy mnóstwo butelek. Nic nie pomagało. Dopiero w 10 miesiacu życia trafiłam na smoczek firmy lovi, który w trakcie ssania zasysa się jak pierś. To był strzał w dziesiątkę. I wreszcie mogłam wyjść z domu sama na dłużej. Mlodszemu synowi już w ciąży zakupiłam taką butelkę. Dostaje ją tylko wtedy kiedy muszę wyjść bez niego i nie miał problemu z przyjęciem jej. Dla nas to jest idealne rozwiązanie. Karmienie piersią a butelka "od święta".

2017-06-08 09:18

Anna ja podawałam maluszkowi do 2 miesiąca dwa razy dziennie butelkę z odciągniętym mlekiem (mało przybierał na wadze i takie dostaliśmy zalecenia). Moja położna mówiła że jeśli tyllko 2 razy będę podawała butelkę to nie ma obaw że mały odrzuci pierś. Musisz wybrać taki smoczek do butelki który nie zaburza ssania i maluszek musi się troszkę wysilić żeby mleko poleciało. Ale jeśli nie będzie potrzeby podawania butelki to oczywiście cycuś zawsze najlepszy ;)